Военни инструктори и персонал от руското министерство на отбраната пристигнаха в Нигер, съобщава Ройтерс. Подобно на своите съседи, ръководени от военни хунти, западноафриканската страна изгражда по-тесни отношения с Москва.

Освен това Русия се е съгласила да инсталира противовъздушна система в Нигер.

Пристигането на руски инструктори следва решението на Нигер в средата на март да оттегли военното си споразумение със Съединените щати, което позволяваше на персонала на Пентагона да оперира на тяхна територия от две бази.

От 2020 г. насам поредица от военни преврати в Нигер и съседните Мали и Буркина Фасо промениха международните усилия за ограничаване на десетилетна битка с ислямистки бунтовници, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава.

Трите хунти прекратиха военни сделки с дългогодишни съюзници, включително Франция, насърчиха по-тесни връзки с Русия и сформираха свой собствен пакт за сътрудничество, известен като Алианса на държавите от Сахел (AES).

Насилието в региона ескалира след превратите. То достигна връх през 2023 г., като смъртните случаи в конфликта в централната част на Сахел са се увеличили с 38% в сравнение с предходната година.