Службите на Съединените американски щати са предупредили Русия, че „Крокус Сити хол“ е потенциална мишена за терористична атака. Това става ясно от публикация на „Вашингтон пост“.

Още след смъртоносната стрелба в концертната зала от Белия дом припомниха, че са предупредили Кремъл за висок риск от атака в Москва. Тогава администрацията на Владимир Путин не послуша предупрежденията.

Според американско официално лице, запознато със случая, но пожелало да остане анонимно, Русия е знаела за подготвяна атака срещу „Крокус Сити хол“.

Това директно противоречи на твърденията на Москва, че съобщението от американските служби е било прекалено общо, за да се опитат да предотвратят атаката. 

Това повдига нови въпроси за сигурността в Москва и защо Кремъл не е осигурил по-сериозни мерки за защита на концертното събитие. Припомняме, че в следствие на стрелбата загинаха 140 души, а много други бяха ранени.

Въпреки че Вашингтон редовно споделя информация за потенциални терористични атаки със свои международни партньори, това рядко се случва когато говорим за враг, за каквато се смята Русия.

Предупреждението за Кремъл е станало ден преди Америка да публикува призив към своите граждани в Москва да избягват публични събития. Информация е предадена директно на ФСБ, твърдят източниците на „Вашингтон пост“.

Според изданието първоначално сигурността била затегната, като включително бил направен инструктаж на персонала в „Крокус Сити хол“ какво да правят при терористична атака. По-късно местната полиция сваля гарда. Защо това се случва – не става ясно.