Това, което преди дни президентът Байдън заяви, че ще стане, вече е факт - САЩ започват да изпращат допълнителни военни части в няколко европейски страни. Засега те не са много - общо 2 000 войници. Те отиват в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на САЩ, които в момента са разположени в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния, съобщи днес на пресконференция говорителят на Пентагона Джон Кърби. Говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди, че в Германия отиват 300 войници, 1 700 - Полша, а 1000 се преместват в Румъния. Американският президент Джо Байдън одобри изпращането на тези части в израз на готовността на САЩ да защитят съюзниците си от НАТО на фона на кризата около Украйна, каза Кърби.

Войски от корпуса за бързо реагиране отиват в Европа

Войниците за Германия и Полша са от базата "Форт Браг" в Северна Каролина, каза Саки. Тези 2000 военнослужещи са от 82-ра въздушнопреносима дивизия, основните сили за бързо реагиране на американската армия. По думите на говорителката те са добре обучени за действие в различни ситуации за отбиване на агресия. От Германия в Румъния ще бъдат прехвърлени близо 1000 американски войници. Те ще се присъединят към 900-те американски войници, които вече са разположени там, и силите, които Франция реши да изпрати в Румъния. "САЩ ще продължат да се консултират и координират с Франция и всички наши съюзници, за да гарантират, че се допълваме взаимно в съответното разполагане на нашите войски", отбеляза Кърби. Американските войници, за които днес съобщи Кърби, са допълнителни към онези 8500 военни, които Пентагонът миналия месец постави в бойна готовност за изпращане в Европа, ако Русия нападне Украйна. Целта е да се успокоят съюзниците от НАТО, разтревожени от струпването на десетки хиляди руски войници на украинската граница, като същевременно се избегне разполагане на сили в самата Украйна. http://gty.im/1368082472 "Тези сили няма да бъдат разположени за постоянно. Тези сили няма да воюват в Украйна. Важно е да изпратим силен сигнал на Путин, а откровено казано, и на света, че НАТО е важна за САЩ и за нашите съюзници", каза говорителят на Пентагона.

Съюзници от НАТО също ще усилват източния фланг

На своята пресконференция Джен Саки каза, че действия за подсилване на източния фланг на НАТО вземат не само САЩ, а още няколко държави членки, между които Франция, Испания, Великобритания и Нидерландия. Те също възнамеряват да действат активно за успокояване на съюзниците от източния фланг на пакта, които се чувстват застрашени поради агресивните действия на Русия в Украйна. По думите на говорителката решението за разполагането на американските войници не евзето еднолично, а след консултации със съюзниците от НАТО и, разбира се, със страните, които приемат военните от САЩ. http://gty.im/1368245400 Саки бе запитана дали изпращането на войски не затруднява деескалацията и отговори, както и при предишни случаи, че в ситуацията скоро Украйна агресорът е Русия и деескалацията трябва да започне от нея. Решението за изпращане на войски е взето сега, а не по-рано, защото е било предмет на дискусия с партньорите и защото Путин не само не деескалира, а продължава с разполагането на войски, вече и в Беларус. Саки повтори, че няма промяна в ситуацията, решението на Путин как ще действа е неясно и Белият дом все още е на мнение, че инвазията може да започне във всеки един момент. САЩ ще приветстват, ако руският президент избере пътя на дипломацията и ще продължават да търсят общо дипломатическа основа за разрешаване на кризата.