Здравните власти в САЩ дадоха финално одобрение за прилагане на ваксината срещу коронавирус на Pfizer при деца на възраст от 5 до 11 години. Очакваното крайно решение на CDC бе оповестено от ръководителя на агенцията д-р Рошел Уаленски броени часове след като експертният съвет към този регулаторен орган даде положителна препоръка.

Ваксиниранията на деца в този възрастова група с Pfizer вече бе одобрена от FDA, която реши препаратът да се прилага в дози с размер една трета от нормално употребяваните при тийнейджърите и възрастните граждани.

CDC обаче ще изготви препоръките точно кой да получи одобрената вече ваксина.

Решението ще отвори значително разширение на ваксинационната програма на САЩ, тъй като обхваща потенциално 28 милиона малчугани във възрастовата група 5-11 години.

Очаква се да се премине към ваксинацията в най-кратки срокове, вероятно още от сряда, тъй като здравната система вече има готовност за действие.

Милиони дози от препарата срещу коронавирус на Pfizer/BioNTechвече са доставени в различните щати и разпределени по медицински центрове и аптеки в очакване на насоките от CDC. Последните данни от клиничните изпитвания на Pfizer установиха, че ваксината за деца на възраст 5-11 години е почти 91% ефективна срещу симптоматично заболяване. За деца ваксината ще се прилага в по-малка доза, отколкото при възрастните.