Картите с памет са важен аксесоар за много смартфони, таблети и други преносими устройства. Те обаче вече изостават спрямо напредъка на другите технологии и е време за новото им поколение. Samsung смята, че отговорът идва в лицето на картите UFC (Universal Flash Storage), които компанията представи.

Картите UFS ще се предлагат във версии с капацитет от 32GB, 64GB, 128GB и 256GB. Това, което наистина ги отличава от microSD картите, е тяхната скорост на трансфер на данни. Тя е около пет пъти по-голяма спрямо тази на microSD и достига около 530 MB в секунда. Това означава, че може да прехвърли файл с големина 5 GB за около 10 секунди. Последната версия на microSD се нуждае от около 50 секунди за същото.

Скоростта при писане на информация също е подобрена. Тя достига до 170 МВ в секунда, което е с около 70% повече спрямо топ версиите на microSD в момента, които се използват от професионалисти, и около седем пъти по-бързо спрямо най-масовите модели.

Бързият трансфер на данни ще позволи и на самите устройства да работят много по-бързо и ефикасно. Освен това ги прави подходящи за записване и четене на големи обеми информация, например 4К видео, виртуална реалност и др.

Единственият проблем на UFS е, че все още няма нито едно устройство, което да я поддържа. Самите Samsung засега не дават подробности за плановете си, нито за цените на новите карти. Историята показва, че новите стандарти навлизат трудно, особено когато не са съвместими с предишните, какъвто е случаят на UFS спрямо microSD.