Samsung представи новия си голям смартфон Galaxy Note 7. Телефонът прескача едно поколение в името си, за да се изравни със своя по-малък събрат Galaxy S7. Този път няма да има две версии на смартфона, като едната да е с извит екран. Note 7 ще се предлага в единствен вариант, който именно ще е с извит по двата странични ръба екран подобно на Galaxy S7 Edge. Дисплеят е 5.7-инчов с 4K резолюция и Super AMOLED матрица. Note 7 използва и чипа mDNIe на Samsung, който оптимизира обработката на видео и поддържа HDR видео, което според Samsung е бъдещето на качественото гледане на видео на мобилно устройство.

Note 7 запазва традиционния си стилус, за който има подобрени функции и възможности. Оперативната памет на телефона е 4GB, като той използва последното поколение процесор на Samsung, който е и в Galaxy S7 - 64-битов и с осем ядра. Дизайнът на корпуса също е сходен, като има метална рамка и стъклен гръб. Корпусът е водо- и прахоустойчив като Galaxy S7.

Note 7 разчита на 12 МР камера на задния панел с възможност за 4K запис. Тя е същата като тази на Galaxy S7. Samsung продължава да развива камерата на телефоните си, като смята, че те са най-добрите на пазара. На предния панел има 5 МР камера. Вградената памет е 64GB, като има и слот за microSD карти. Батерията е с капацитет 3,500 mAh, като не може да се сваля, но пък поддържа безжично зареждане.

Сред по-интересните новости на телефона е сбогуването с microUSB порта. Вместо него Note 7 ще разчита на новия стандарт USB-C. Удобното при него е, че няма значение в коя посока е ориентиран кабелът, но за съжаление старите кабели няма да работят с него. Samsung обаче обяви, че всеки Note 7 ще идва с адаптер за по-старите кабели безплатно. На разположение е и 3.5 мм жак за слушалки, на който компанията наблегна шеговито на фона на слуховете, че Apple иска да го махне в iPhone 7.

Друга новост е вграденият скенер за ириси. Потребителите ще могат да отключват телефоните си чрез сканиране на ириса, което би трябвало значително да увеличи сигурността на данните. Тази функция би трябвало да се хареса най-вече на корпорациите.

Операционна система както винаги е Android. Този път тя е във версията 6.0 Marshmallow с познатия и обновен интерфейс на Samsung TouchWiz. Разбира се, телефонът ще бъде обновен до Android 7.0 Nougat. Продажбите на Note 7 ще започнат още този месец на избрани пазари, като постепенно техният брой ще се увеличава.