Полетът на руския външен министър Сергей Лавров от Москва до Скопие не е бил допуснат да премине през българското въздушно пространство, тъй като на борда му е била неговата говорителка Мария Захарова. Това обяви самата Захарова, обвинявайки София, че е направила “злонамерена глупост”.

Засега българското министерство на външните работи (МВнР) не е направило изявление по случая. Свободна Европа изпрати писмени въпроси по темата, но не получи отговори.

Лавров пристигна в македонската столица в ранните часове на четвъртък, за да присъства на среща на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът му заобиколи България, прелитайки над Турция и Гърция, а полетът е продължил над 5 часа, предаде кореспондент на руската държавна агенция ТАСС.

Два дни по-рано България официално разреши да бъде направено изключение в европейските санкции, наложени на Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна, за да може самолетът на Лавров да премине през българското въздушно пространство.

Разрешението обаче важеше единствено за руския външен министър, но не и за членове на неговата делегация, като Захарова, която също е включена в санкционния списък на Европейския съюз (ЕС).

“Злонамерената глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официални власти забраниха не самолет, а човек в този самолет”, написа говорителката на руското външно министерство в Телеграм.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък нарече тази позиция на България “абсурдна и глупава”. Според Захарова това е “опасен прецедент”, който може да бъде използван от Русия, за да наложи подобни забрани за прелитане на “хиляди функционери на НАТО”.

Междувременно българската външна министърка Мария Габриел пристигна в Скопие още в сряда и се върна в София преди пристигането на Лавров, предаде БГНЕС.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен също напусна македонската столица и се отправи към Израел преди пристигането на Лавров.

Лавров кацна в Скопие часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ в сряда, на която, освен Блинкен, присъства и Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Държавният секретар на САЩ излетя за Израел веднага след нейния край, за да преговаря за продължаване на временното примирие в Близкия изток.

По време на пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски Борел отбеляза, че пристигането на Лавров в Скопие е добра възможност "да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това да каже на господаря на Кремъл, че ЕС и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия".

Срещата в Скопие обаче е бойкотирана от външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония заради присъствието на Лавров. Форумът се открива в петък и е предвидена пресконференция след неговия край на 1 декември.

По време на срещата предстои да бъде избран следващият председател на ОССЕ. Кандидат беше Естония, но Русия и Беларус наложиха вето и затова се стигна до компромисен вариант председателството на организацията да бъде поето от Малта.