Преди дни самолет на LOT е прелетял от Нюарк до Варшава за рекордните 6 часа и 55 минути като на моменти е достигнал скорост над 1230 км/ч (спрямо земята, т.н. “Ground speed“) и така е бил дори по-бърз от скоростта на звука, като скоростта спрямо въздуха остава в обичайния диапазон, около 900 км/ч.

Това съобщи във Фейсбук пилотът Марио Бакалов

Този феномен е резултат на силни западни ветрове над Атлантическия океан, наречени “jet streams“. Това са реки на бързо движещ се въздух, които могат да достигнат до 300-400 км/ч и които значително ускоряват самолетите от Америка за Европа. Винаги се опитваме да се възползваме от тях за да спестим време и гориво

Свръх бързият полет обаче има и своя недостатък. Около споменатите въздушни течения често се наблюдава турбуленция, която води до дискомфорт на пътниците, макар и да е безобидна за самолета.

Марио Бакалов е един от най-популярните и успели български пилоти. На 16 октомври 2016 г. той приземи за първи път най-големия пътнически самолет в света – Ербъс A-380, в София. Така влезе в авиационната история на България. Капитан е на А320. Освен пилот той е и мотивационен лектор, пише btv.