Бившият президент Доналд Тръмп възропта против наказателното дело срещу него в Ню Йорк след първия ден от избора на съдебни заседатели в понеделник. Той го нарече "измамен процес" и "политически лов на вещици" в изказвания извън съдебната зала. Миналата година Тръмп беше обвинен в 34 престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи, за предполагаемата му роля в схема за изплащане на "пари за мълчание" на бивша порноактриса преди изборите през 2016 г. Тръмп не се признава за виновен.

В началото на процеса адвокатите и на двете страни работят по избора на състав от 12 съдебни заседатели и шестима заместници по делото срещу бившия президент Доналд Тръмп. В понеделник 96 от общо 200 потенциални съдебни заседатели бяха доведени в съдебната зала на съдия Хуан Мърчан, за да бъдат проверени. Повече от половината от тях бяха освободени, след като заявиха, че не могат да бъдат справедливи и безпристрастни, а поне девет други бяха освободени, след като вдигнаха ръка, когато Мърчан ги попита дали не могат да служат по някаква друга причина. 

Преди да започне процесът на подбор, Мърчан взе няколко решения относно доказателствата, които могат да бъдат включени в процеса. Той обяви кои доказателства няма да допусне да бъдат представени на журито и кои са допустими.

Как ще стане подборът на членовете на журито

Потенциалните съдебни заседатели ще попълнят въпросник, изготвен от съдията с участието на адвокатите на Тръмп и прокуратурата в Манхатън.  Ако потенциалните съдебни заседатели влязат в съдебната зала, те ще прочетат отговорите си на глас. След това адвокатите и съдията могат да зададат допълнителни въпроси, за да ги проверят допълнително за евентуални несъответствия или пристрастия.  

Осемнадесет потенциални съдебни заседатели бяха призовани да влязат в съдебната зала в понеделник. Мърчан разпита девет души, преди съдът да приключи за деня. Едно лице беше отстранено, след като заяви, че има твърдо убеждение за Тръмп. Мърчан освободи друг възможин съдебен заседател, който обясни, че детето му се е оженило на 8 юни.  

Съдията може да отстрани бъдещите съдебни заседатели по уважителни причини. Прокурорите и екипът на защитата на Тръмп също така ще получат право на 10 безусловни възражения, които могат да използват, за да отстранят даден съдебен заседател от групата, без да задават въпроси.  

Самоличността на съдебните заседатели ще остане анонимна, но ще бъде известна на адвокатите на двете страни.  

След като в първия ден съдът успя да проведе интервю само на 9 потенциални заседатели, съдия Мърчан обяви, че процедурата продължава утра в 9.30 часа изтомно време, като призова всички да бъдат точни.