Събиране на подписи в българския магазин в Саутхамптън, Англия

Едва 654 подписа са пристигнали от САЩ за референдума, който организират от "Шоуто на Слави". От Канада подписите до момента са 350, но още една пратка пътува към София. Екипът иска на следващите избори българските граждани да гласуват „за" и „против" мажоритарна избирателна система, онлайн и задължително гласуване, както и директното избиране на полицейски шефове. За целта законът изисква събирането в определен срок на поне 400 хиляди валидни подписа, за да може референдумът да бъде назначен автоматично и без гласуване в Народното събрание. 20 дни преди крайния срок хората на Слави са събрали над 300 хиляди подписа. „Ние го правим това по две причини. Едната е, защото нашият морал така подсказва, че е добре да реагираме като граждани. А другата е, защото в крайна сметка така е по-добре според нас", каза Слави Трифонов и определи инициативата като „отборна игра", в която участват всички българи.

Досега от чужбина са пристигнали над 10 хиляди подписа, съобщи за BG VOICE Виктория Василева, която координира организацията на референдума в екипа на Трифонов. Българите в Америка обаче са едни от най-неактивните, показва статистиката със своите 654 подписа. Най-много са подписите на нашите сънародници в Англия - досега са пристигнали около 3 хиляди, а още толкова пътуват към София.  Българите в Испания са на второ място по събрани подписи - 2,295.

От екипа на Слави си обясняват ниската активност на българите в чужбина с липсата на информация за референдума по другите медии. "Те категорично отказаха да помагат с този референдум, което беше явно наложено отгоре", казва Виктория Василева. "Би Ти Ви, които са наши партньори от 15 години, едва наскоро поканиха двама от нашите сценаристи в сутрешния блок, за да говорят по темата."

Ако все пак желаете да се включите в референдума, може да използвате специалната бланка, която е качена в сайта на "Шоуто на Слави". Линк има и на www.BG-VOICE.com. Бланките обаче трябва да пристигнат с куриер в офиса на „Шоуто" най-късно да 29 януари, защото след това информацията трябва да бъде въведена в електронна таблица, както изисква законът. А това изисква много време. В момента екип от 120 души работят денонощно с въвеждането на информацията. Всяка печатна грешка превръща подписа в невалиден.
През последните дни от екипа на Слави забелязват сериозно раздвижване. "Българинът обича да чака до последния момент. През последната седмица имаме повече събрани подписи от първата, когато имаше бум от 70 000 подписа."

От „Шоуто" планират да внесат подписката в деловодството на Народното събрание ден преди крайния срок - 8 февруари. След това парламентът изпраща подписите за проверка в ГРАУ дали са валидни. При 400 хиляди такива парламентът е длъжен автоматично да назначи дата за референдум. При 200 хиляди депутатите трябва да го подложат на гласуване.

Сценаристът в „Шоуто" Ивайло Вълчев припомни виц отпреди 20 години, който звучи така: „Кога ще бъде по-добре?" Отговор: „По-добре вече беше." За необходимостта от действие преди, а не след, Ивайло каза следното: „Българите сме показали, че имаме чувство за справедливост - когато се случи нещо, което ние преценяваме за несправедливо - било то назначение на някой, с когото не сме съгласни, или някакво действие на властта, ние винаги излизаме и протестираме. Нека този път да направим нещо не след като нещо, което не ни харесва, се е случило, а да го направим преди това - да излезем веднъж, за да накараме нещо хубаво да се случи, а не да се съберем заедно и да се ядосваме, че за пореден път нищо не става."

 

ВЪПРОСИТЕ НА РЕФЕРЕНДУМА

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Слаб интерес тук и към предишния референдум

Българите в Америка показаха слаб интерес и към референдума за електронно гласуване, който се проведе през ноември м.г. Едва 3,587 се разходиха до над 40 избирателни секции в САЩ. 94% от тях обаче подкрепиха дистанционното гласуване.

Традиционно в Америка, където по различни данни живеят между 300 и 500 хиляди българи, малцина участват в изборите. Не повече от 9-10 хиляди от тях пускат бюлетина за парламент или президент. Мнозина се надяват, че ако бъде въведено електронно гласуване, активността тук и на други места в чужбина ще се повиши. Сред най-големите пречки повечето хора отбелязват големите разстояния в Америка и липсата на достатъчно информация за изборния процес.