Едва 413 американски граждани са получили пенсии на територията на България. От тях 390 са българи с придобито американско гражданство, съобщиха за BG VOICE от Social Security Administration. Данните са за фискалната 2015 година. Между България и Съединените щати не е сключен международен договор за социално сътрудничество, затова и нашата страна не изпраща пенсии в Америка. Такова споразумение имаме с Канада и за изминалата година 72 пенсии са изплатените по сметки в България, като 69 от тях са отпуснати, без дори да се прилага спогодбата. По данни на НОИ за 2015-а по банкови сметки в Канада пък са изплатени 12 български пенсии. Общо над 30 хиляди български граждани получават пенсии от чужбина. Информацията е на Националния статистически институт от годишния им отчет за 2015 г. По-голямата част от тези приходи (22 076 пенсии) се получават благодарение на международни споразумения между България и други страни, предимно в Европа.  Други 8378 пенсии се изплащат на български граждани от чужди социални министерства.

Какво е необходимо, за да се вземе американска пенсия, или т.нар. доходи от social security
Ако имате американско гражданство и живеете извън Америка, вие можете да получавате пенсия, стига да сте в държава, в която се изплащат такива. (България влиза в този списък.) Ако не сте с американско гражданство обаче, вие трябва да покриете определени изисквания, за да се възползвате от social security ползите.Ето ги и изискванията, при положение че пенсията ви е базирана на вашия трудов стаж, а не по наследство:
  • да сте работили в Америка минимум 10 години (или т.нар. 40 кредита)или
  • да сте живели в Америка най-малко 10 години (като сте физически в страната най-малко 6 месеца от всяка календарна година);
  • да сте навършили 66 години и 4 месеца (за онези, които искат да се пенсионират преди тази възраст, процентът на пенсията намалява в зависимост от периода, който са избрали, минималната възраст, на която човек може да се пенсионира в САЩ, е 62 години).
За да получавате канадска пенсия, вие трябва да покривате изискванията:
  • да сте навършили 65 години (или минимум 60, но размерът на пенсията ви в този случай ще бъде намален);
  •  да имате доказателство, че сте пребивавали в Канада легално (канадски паспорт; временно разрешение за пребиваване в страната, или т.нар. Minister's Permit; да сте постоянен имигрант, или т.нар. Landed immigrant);
  • да сте живели в Канада най-малко 20 години след 18-годишна възраст.