Четири са случаите, регистрирани в Пловдив. Трима от заболелите са ученици, а най-малкото заразено дете е на 1.9 месеца. Всички са с пълен имунизационен статус за възрастта. При тях протичането е сравнително леко. Оставени са на домашно лечение. Това коментира в ефира на Нова д-р Милена Панайотова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пловдив.

Заразените с коклюш са с 50% повече за седмица. Огнища на заразата са открити в много училища, а Министерството на образованието и науката е в готовност при необходимост да въведе дистанционно обучение за отделни паралелки. Служебният здравен министър обяви, че епидемия ще се обявява отделно за всяка област.

Д-р Панайотова добави, че в две пловдивски училища са предприети карантинни мерки по отношение на класовете на заболелите. „Мерките нямат общо с карантината при COVID. Децата посещават учебни занятия. Създадена е организация от страна на училищното ръководство да се сведат до минимум взаимоотношенията на контактните деца със здравите в учебните заведения", каза още д-р Панайотова.

Тя добави, че ако има скок на случаите, решението за организацията на учебния процес не се взима от РЗИ. „Инспекцията дава само препоръка за ограничаване на контакта и някаква форма на карантина, а по какъв начин ще се осъществи тя, е решение на училищното ръководство", каза д-р Панайотова.

„Коклюш е въздушно-капкова инфекция. При всички такива зарази по-големите събирания крият риск от разпространение. Не бих казала, че великденските празници са предпоставка за повече случаи. Сезонността на заболяването е през летните месеци", добави Милена Панайотова.

Според нея личните лекари разполагат с всички видове ваксини за задължителни имунизации.