Руски граждани, които живеят в България, дариха три пикапа с висока проходимост на армията на Украйна. Те ще се използват от легион, съставен от руснаци, които се бият на страната на Украйна. Пикапите с двойна кабина са боядисани в камуфлажна разцветка и са подготвени за водене на бойни действия, казаха организаторите. Преди да заминат за Украйна, машините бяха изложени пред храм-паметник "Свети Александър Невски". На предните им стъкла имаше надпис легион "Свобода за Русия" (Легион Свобода России), пише "Свободна Европа".

Легионът „Свобода за Русия“ е батальон, който беше създаден на 5 април 2022 г. от руски граждани, доброволно преминали на страната на Киев. Групата е част от Чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна, в който има 20 000 доброволци от различни страни по света, включитлено България. Броят на участващите в легиона е таен. Олексий Арестович, доскоро съветник на украинската президентска администрация, каза през юни, че става дума за "няколкостотин" членове. Цезар, както е позивната на говорителя на легиона, съобщи в края на декември пред Франс прес за "няколкостотин" руснаци, които след двумесечно обучение са изпратени през май в източния регион Донбас.

Това е районът в който се водят най-тежките битки от началото на войната до днес.

Самите организатори не говориха пред медиите. Те се снимаха пред високопроходимите машини с маски и държейки плакат с надпис, чийто превод е: "Руснако, дай своя принос за победата на Украйна над престъпния путински режим". Като организатор на акцията е посочено Сдружение "Свобода за Русия". Неговата представителка Флора Ахматова без да сваля маската си прочете изявление, в което се казва само че дарението е от сдружение на постоянно живеещите в България руски граждани. "Това е приносът на руските граждани за победата на Украйна над престъпника Путин, който взе държавната власт в Русия", каза тя. Според източници на Свободна Европа един от организаторите на акцията има опит като регионален координатор на опозиционния политик Алексей Навални, който е в руски затвор. Организаторът също не говори пред журналистите, но каза в чат във вторник, че дарението е начало на общоевропейска акция. В сряда, той добави пред Свободна Европа, че дарителската акция в България ще е безсрочна. "Джиповете" ще бъдат транспортирани до Украйна от украинската неправителствена организация "Перемога 17". Високопроходимите пикапи са широко използвани във войната в Украйна, тъй като в задната част може да се монтира тежка картечница, леко оръдие, преносима ракетна установка или да се транспортират боеприпаси.

"Другата Русия"

"Тази акция е много важна, защото това са руснаци, които живеят тук, дори са с руски паспорти и решиха да изберат страна, и да помагат на Украйна. Те не са за Украйна, те са за тяхната Русия, другата Русия", каза Виталий Оленийчук от "Перемога 17". "Ако руски граждани вземат страна, това е сигнал към българските политици, че е дошло време да се избере страна. Не е време за неутралитет", каза Оленийчук. "От началото на войната откарахме над 100 коли, предимно от Латвия. Това е вторият конвой от България, първият беше преди две седмици", каза още Оленийчук. Първите коли са били купени със средства на украинци, живеещи в България. Според него е време България да започне да дарява на Украйна.

Какво дари България

Досега българското правителство изпрати хуманитарната помощ за около 7 милиона лева под формата на военни каски, бронежилетки, медицински китове и дрехи. Това се случи през септември. През декември мнозинството в парламента одобри споразумение с Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Във вторник съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков съобщи, че България е снабдявала Украйна с дизелово гориво и снарядаи при управлението на неговия кабинет. Това се е случвало непряко, през други държави от НАТО.