Българските политици, които са на руска хранилка, се разпознават лесно. Любимият им израз е: ,,Ние сме верен член на НАТО и ЕС, но..." Това ,,но" винаги, а тези дни особено забележимо, се отнася за Русия, която за мнозина от управленския елит в София продължава да е ,,майчица свята". Точно заради такива дейци България се оказа в малката групичка страни от Европейския съюз, които се обявиха против ,,едностранни и широкомащабни" санкции срещу Владимир Путин и обкръжението му. Позицията бе обявена официално от премиера Пламен Орешарски и затвърдена в понеделник на среща на всички водещи политици при президента Росен Плевнелиев. Тя звучи по калъпа, който вече отбелязахме: ,,Не признаваме референдума в Крим, но сме против санкции срещу Русия". То е все едно някоя жена да рече: ,,Бременна съм, ама само леко".

Лидерът на БСП - с чийто мандат г-н Орешарски управлява - Сергей Станишев, призова за ,,действия, които да не позволят превръщането на България в жертва на поредната голяма криза". Освен всичко друго г-н Станишев е председател на една от големите паневропейски партии - Партията на европейските социалисти. Макар евросоциализмът, чийто немалко представители днес са наследници на някогашния еврокомунизъм, да твърди, че отдавна се е еманципирал от влиянието на Москва, поведението му в сложни ситуации като агресията на Русия срещу Украйна говори за точно обратното.
,,Не вярвам да се стигне до широкомащабни санкции, обясни българската позиция премиерът г-н Орешарски. - Не казвам, че ще се противопоставим категорично, а по-скоро ще се опитаме да дебатираме в пакет санкции и компенсаторни механизми. Други държави от ЕС имат също резерви към налагане на широкомащабни санкции. Най-вероятно е България да се окаже в групата страни, които са срещу едностранни и широкомащабни акции. Убеден съм, че Европейският съвет ще намери балансирано и силно решение на предизвикателството с Крим". Той повтори мантрата страната би била сред най-сериозно засегнатите. Е как г-н Орешарски хем не иска да тревожи Русия, пък хем се надява на ,,силно решение" никак не става ясно. Но в едно е прав - България наистина ще е сред най-сериозно засегнатите, ако Русия реши да си отмъщава, защото империите имат навика да отмъщават на дребни играчи, които преди това са дресирали добре, какъвто е Родината ни.

До това положение се стигна след целенасочената дейност на редица правителства от последните 20 години за тясно обвързване на българската икономика с имперските интереси на Русия. За това си има ясно обяснение - страната е бедна, а политическият елит - алчен. Желанието за бързо забогатяване тласка премиери и министри към различни мурафети, от които биха могли да придобият рушвети. В такава среда Русия се чувства като у дома си. Нейните пари чудесно задоволяват апетитите на корумпираните политици, които от своя страна с лекота удовлетворяват всяка руска имперска прищявка. Ей-това е и причината при едни истински санкции България да е особено уязвима, защото цялата й икономика към днешна дата се крепи на Русия.

Как бе допуснато това?

Наместо след падането на комунизма България да строи икономически мостове към Европа и останалия цивилизован свят, новата власт в лицето на Андрей Луканов даде мило и драго за закачане на страната единствено към руските газови доставки. Две десетилетия по-късно газът от Русия е единствената суровина, на която се разчита в София. Дори уж десни кабинети - като този на Иван Костов - превръщаха сделките с Москва за доставки на газ в апотеоз на правилната си и успешна политика. Може би някои все още помнят с какви дитирамби бе посрещнат след завръщането си от Москва вицепремиерът на Костов - Евгений Бакърджиев, прясно поставил подпис под поредния заробващ България договор с ,,Газпром". Сервилното Костово правителство направи така, че на ,,Газпром" дори си бе позволено да си създаде своя фирма посредник ,,Овергаз", която бе станала монополист в доставките, с което съответно ги и оскъпяваше. Но дори и без нея (след огромни кандърми тя бе премахната по времето на кабинета ,,Борисов") днес монополът пак е руски. Не стига това, ами правителството на Орешарски, подкрепяно с две ръце от БСП, ДПС и ,,Атака", готви ново икономическо заробване на страната за десетилетия напред чрез тръбопровода ,,Южен поток", който ще бетонира руската власт над България, а съответно и банковите постъпления на поставените на руска хранилка политици в София. Още повече че основен акционер в компанията ,,Стройтрансгаз", която ще гради българския участък в ,,Южен поток", е не кой да е, а смятаният за ковчежник на руския президент Владимир Путин - Генадий Тимченко. Името му се появи в списъка на финансовото министерство на САЩ на хората от най-близкото обкръжение на владетеля на Кремъл, на които се налагат санкции. Разбираемо е защо българският политически елит не ще санкции срещу Русия - те ще разсърдят много лошо г-н Тимченко. А управляващите така се надяват на това-онова, което той ще им подхвърли неофициално, когато строежът на ,,Южен поток" тръгне. Представете си само - стойността на тръбата на BG територия се оценява за около 7 милиарда лева. При такава сума не е трудно да се изчисли колко ще са рушветите за хората във властта, които сега дават мило и драго руският газов монопол да се бетонира.

И ако за газовия диктат на Москва бяха виновни всички, управлявали след 1990 година, то за петролния виновникът е един и се казва Иван Костов. Десният към края на миналия век политик, който буквално до падането на Живков бе убеден комунист, даде всичко, на което е способен, за да продаде единствената българска работеща рафинерия на Русия. Макар купувачът да бе частната руска компания ,,ЛУКойл", достатъчно е да се види какви лица са по върховете й, за да стане ясно на чии интереси компанията служи и чии кремълски заповеди изпълнява. Малко след приватизацията на ,,Нефтохим" в ръководството на вече частната компания се появи дясната ръка на Костов - Вилхелм Краус (министър в неговото правителство), като представител в рафинерията на някакви дребни акционери. Никой не обясни кои са тези дребни акционери, пръкнали се от нищото, но мнозина решиха, че поне един от тях се казва Иван.

По описания начин двата основни суровинни стълба, на които е поставена българската икономика - газовият и петролният, се озоваха в руски ръце. Което превърна руският вече ,,Нефтохим" в най-големия данъкоплатец в страната. Можете да си представите как лесно се разклаща държава, чийто бюджет е здраво свързан с данъците на голяма руска компания. Ето защо България днес не е в по-различна позиция от бившата съветска република Украйна, която се е видяла в чудо, понеже цялата й икономика е тясно интегрирана с тази на агресора Русия.

Но това не е всичко. За да покаже колко топла е връзката на БСП с Москва, столетницата включи на осмо място в листата си за предстоящите евроизбори Александър Симов. Това лице, подвизаващо се напоследък като дописник на ,,Дума", описа в хиляди хвалебствени редове действията на Владимир Путин в Крим. Какво точно ще търси в Европейския парламент, този любител на Путин, ако го изберат, е (не)ясно.

Лидерът на националното движение ,,Русофили" Николай Малинов, който е издател на партийния вестник на БСП ,,Дума", обаче направо удари всички имперски послушници в земята. Той обяви: ,,Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война. И да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път. Смятам, че можем да се поздравим поне русофилите на тази маса." Г-н Малинов е и депутат от БСП. Думите му биха могли да се възприемат като директна подкана към Русия да окупира отново Балканския полуостров, както направи и сега с Крим. Не се забеляза обаче някакъв интерес от страна на прокуратурата да го разследва за национално предателство. Не бе забелязана и някаква сериозна реакция на основната опозиционна партия ГЕРБ. А и как иначе - най-големият приятел на лидера й Бойко Борисов е не друг, а руският наместник в България Валентин Златев. Златев е човекът, който дълги години като уж представител на ,,ЛУКойл" в София реално изпълняваше ролята на политическо лице за свръзка с българските управляващи. Всеки път, когато руските интереси в страната по някакъв начин бяха застрашавани, отнякъде изскачаше Златев и с прости маньоври решаваше проблема. Всеки път, когато министър в правителството на Борисов изразяваше възмущение от попълзновенията на руснаците, Бойко го наказваше публично. Затова пък угодните на Русия BG политици благоденстват необезпокоявани, непроверявани от прокуратурата и неосъдени и до днес. Да се чуди човек как България въобще е член на ЕС и НАТО, като реално страната се управлява по повелите и с парите на Москва.

Проблясъци

,,Искам да съм руснак, ако за ЕС най-важни са циганите, гейовете и кучетата" - Мартин Карбовски

,,По времето на Тодор Живков, давам този пример, въпреки че не е толкова актуален, България търгуваше с Русия чрез политически целувки. Днес ние можем да бъдем политическата врата за Русия към Европа" - Николай Бареков

,,Крим повече част от Украйна няма да бъде. Властта в Киев трябва да разбере, че Крим вече не е техен" - Александър Симов