Две групи бойци, сражаващи се на страната на Украйна и поели отговорността за навлизане в последните дни в граничен руски район, в сряда похвалиха успеха на своята операция, която е показала, според тях, слабостта на руската отбрана, предаде Франс прес. 

Пред журналисти в Северна Украйна, недалеч от руската граница, основателят на едната от тези групи - Денис Капустин от Корпуса на руските доброволци, увери, че фактът, че бойците са проникнали в Русия и после са се върнали в Украйна може да бъде смятан за успех.

Атаката, за която проукраинските бойци говорят, беше извършена в Белгородска област в понеделник. Тогава Москва съобщи за навлизане на група от, както тя каза, саботьори, дошли от Украйна. Това е най-сериозният инцидент от този тип, който бе придружен от украински обстрел по руски села, в който загина един човек, а 13 души бяха ранени, отбелязва Франс прес.

"Операцията е в ход. Тя включва няколко фази", увери Капустин, който е известна фигура сред футболните хулигани и в крайнодесните среди  в Русия и който преди войната отиде да живее в Украйна, където организира състезания по спортна борба и стана собственик на модна марка.

Според него този тип нахлуване принуждава руската армия да премества голям брой военни, като по този начин оголва други части на границата и фронта.

Говорителят на другата група, която пое отговорност за нахлуването - Легион за свободата на Русия - и който се представя с името Цезар, нарече операцията невероятна, позирайки пред военна блиндирана машина, за който каза, че е трофей, взет от проукраинските бойци от руските сили.

Родом от Санкт Петербург в Русия Цезар бе идентифициран от руските разследващи медии като член на империалистки и националистически групи в руската крайна десница. Бойците, които са били тридесетина, разказаха пред медиите, че са прекарали близо 24 часа на руска територия, преди да се върнат в Украйна в ранните часове на днешния ден.

Москва каза вчера, че е отблъснала тази атака с помощта на артилерия и авиация и че е елиминирала, както тя каза, над 70 украински терористи. Бойците, които се определят като десни консерватори и традиционалисти, от своя страна увериха, че  при операцията е имало само двама ранени от тяхна страна. 

Руски бойци срещу режима на Путин навлязоха на руска територия

Според Капустин реакцията на Москва на това нахлуване е показала, че военното и политическото  ръководство в Русия не са изобщо подготвени за подобни неща.

"Искам да им докажа, че човек може да се бори срещу тираните и че властта на Путин не е неограничена", казва той, уверявайки, че се бори срещу несправедливостта и мъченията.

Руски бойци срещу управлението на Путин навлязоха с бой на руска територия

Украйна отрече всякаква отговорност в тази атака. Но Капустин казва сега, че Киев е насърчил онези, които са я извършили, без обаче да им дава оръжия или оборудване.

Кадри, разпространени от руските власти, показаха превозните средства, използвани от бойците по време на нахлуването. В. "Ню Йорк таймс" идентифицира тези превозни средства като американски бронирани машини с подсилена защита срещу мини (MRAP). 

Украйна получи над 500 такива машини от Вашингтон. Но Цезар казва, че е купил използваните машини при нахлуването от "военни магазини".

Русия обеща да даде изключително твърд отговор в случай на нови въоръжени навлизания на нейна територия.