В доклад на американско разузнаване се казва, че руското министерство на отбраната е в процес на закупуване на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея за продължаващата си битка в Украйна.

Американски високопоставен служител

е обявил, че фактът, че Русия се обръща към изолираната държава Северна Корея, показва, че „руските военни продължават да страдат от остър недостиг на доставки в Украйна, дължащ се отчасти на контрола върху износа и отчасти на санкциите“.Служители от американското разузнаване смятат, че руснаците може да се опитат да закупят допълнително севернокорейско военно оборудване и в бъдеще. Изводите на разузнаването най-напред бяха публикувани от в. „Ню Йорк таймс“.Администрацията на президента Джо Байдън наскоро потвърди, че през август руската армия е получила доставка от произведени в Иран дронове за употреба на бойното поле в Украйна, това е причина за направените констатации.

От Белия дом казаха

миналата седмица, че Русия е изправена пред технически проблеми, свързани с иранските дронове, получени от Техеран през август, за да бъдат използвани във войната с Украйна. Русия взе миналия месец безпилотни летателни апарати от сериите „Мохаджер“ и „Шахед“ като част от своя вероятен план да придобие стотици ирански дронове, които да използва в Украйна.В същото време Владимир Путин отиде на полигона "Сергеевски" в Приморския край в Далечния изток. Там се провежда активната фаза на стратегическите командно-щабни учения "Восток-2022". Дмитрий Песков обяви, че Путин ще проведе среща при закрити врата с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов. Веднага след това Кремъл пусна снимки на тримата, демонстриращи единство. В мащабните учения участват и военни от Китай.