Руското министерство на вътрешните работи подготвя проектозакон, който ще принуди чужденците да подпишат "споразумение за лоялност", забраняващо им да критикуват официалната политика, да дискредитират съветската военна история или да нарушават традиционните семейни ценности.

Откакто Владимир Путин издаде заповед за навлизане на войски в Украйна през февруари 2022 г., Кремъл въведе множество строги закони, които забраняват уронването на престижа на армията, а съдилищата произнесоха дълги присъди за лишаване от свобода на опозиционни активисти.

С наближаването на президентските избори през 2024 г. руският диктатор представя войната като част от екзистенциална битка със Запада, заявявайки, че ще защитава свещената руска цивилизация от това, което той представя като упадък на Запада.

Проектозаконът е подготвен от Министерството на вътрешните работи и ще принуди всички чужденци, които влизат в Русия, да подпишат споразумение, което по същество ограничава това, което могат да говорят на публични места.

На влизащите в Русия чужденци ще бъде забранено "да се намесват в дейността на държавните органи на Руската федерация, да уронват под каквато и да е форма престижа на външната и вътрешната държавна политика, на държавните органи и на техните служители".

Предложеното споразумение ще включва клаузи за морала, семейството, "пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения" и историята.

По-специално, на чужденците ще бъде забранено да "изопачават историческата истина за подвига на съветския народ в защита на Отечеството и приноса му за победата над фашизма".

От съобщенията на руските медии не става ясно за кои чужденци ще се отнася проектозаконът, ако стане закон или какво ще бъде наказанието за неспазване на "споразумението", което чужденците ще трябва да подпишат при влизане в Русия.

Опозиционни активисти и чуждестранни дипломати в Москва от месеци предупреждават, че властите затягат позицията си спрямо всяко несъгласие преди президентските избори.

По-рано този месец Кремъл заяви, че е необходима известна степен на цензура, тъй като руските войски се сражават в Украйна, и предупреди онези, които искат да критикуват военните, да "помислят добре, преди да го направят".