Русия обяви, че ще увеличи производството на 152-милиметрови артилерийски боеприпаси с лазерно насочване "Краснопол-М2" и ще подобри лошите технически характеристики на снарядите в неблагоприятни метеорологични условия, пише британското разузнаване в своята ежедневна сводка, публикувана в "Екс" (доскоро "Туитър") от министерството на отбраната на Великобритания.

Руската артилерия вече постига успехи със снарядите "Краснопол" и често ги използва за точни удари по украински превозни средства, пише британското разузнаване. Руската отбранителна индустрия не успява да произведе достатъчно конвенционални боеприпаси и планираното увеличение на производството на управляемите снаряди вероятно е опит за по-ефективно оползотворяване на производствения капацитет, коментира то.

Русия използва дронове, за да посочва цели за снарядите "Краснопол" чрез осветяване на мишената с лазерен лъч, но облачността на ниска височина представлява ключов фактор, ограничаващ ефективността на снарядите, тъй като лазерните им детектори нямат достатъчно време да засекат отразения лазерен лъч, което да им позволи да направят корекции на траекторията си, обяснява британското разузнаване.

Руската индустрия вероятно ще се опита да подобри полетните характеристики на "Краснопол" и да намали времето за засичане на лазерния лъч, се посочва във сводката. С наближаването на зимата е вероятно, че достъпът на Русия до подобрени прецизни боеприпаси ще бъде един от ключовите фактори за нейната оперативна ефективност в Украйна, заключава британското разузнаване.