Русия може да бъде подготвена военно да атакува страни от НАТО през следващите между пет и осем години, каза началникът на отбраната на Германия ген. Карстен Брюер по време на посещение в Полша.

Според прогнозите в този срок Русия ще е възстановила силите си от войната с Украйна.

"Дотогава, според нашите анализи, Русия (ще е) възстановила силите си до такава степен, че атака срещу НАТО на територия на страна от пакта, може да бъде възможна“, каза Брюер и допълни: "Не казвам, че това ще се случи, но, че може да е възможно".

Президентът Владимир Путин повтори миналия месец, че Русия няма планове да напада нито една страна от НАТО. Абсолютно същото твърдение идваше от Кремъл буквално ден преди инвазията в Украйна.

Шестот 32-те страни от НАТО имат обща граница с Русия: Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша.

Русия вече контролира почти една пета от украинската територия, включително полуостров Крим, който беше анексиран през 2014 г.

“Виждаме, че Русия произвежда много бойни материали и не изпраща всички тези материали на фронтовата линия в Украйна... Така че през 2029 г. трябва да сме готови“, каза началникът на германската отбрана Брюер. "Това, което виждаме, е заплаха след пет до осем години", добави той.

Украинските власти казаха, че броят на техните въоръжени сили е около 800 000души, докато през декември Путин нареди руската войска да бъде увеличена с още 170 000 войници до 1.3 милиона.