Шейх Мохамед Жасим ал Тани - най-големият катарски инвеститор в България и роднина на емира на Катар, се оказа жертва на злоупотреба в особено големи размери, съобщиха от компанията на шейха. Според съобщението 1,2 млн. евро били източени от общото дружество на катареца с българския му партньор Янко Пашов и прехвърлени на личната фирма на българина с адрес ул. “Долна дрянка” 12 в село Баните, Смолянско. Преди време шейхът превел парите по сметка на общата компания, направена с българския съдружник, който го уверил, че има опит в отглеждането на животни.

С тези пари

Янко Пашов трябвало да закупи базата

и техниката, необходими за отглеждането на животните, а след това добитъкът да се изнася за страните от Персийския залив. Дълго време обаче българинът не представял никакви фактури или разходни документи и затова катарският бизнесмен започнал да се съмнява в съдружника си и поискал обяснения. Така се разбрало, че Пашов не може да оправдае разходи за 1,2 млн евро за общото им начинание. В устен разговор и по мейла Пашов признал, че е превел всички пари, за да може да защити финансирането от Държавен фонд “Земеделие” и обещал да ги върне, щом получи остатъка от фонда, но това така и не се случило. Българската фирма представила фиктивни отчети и документи за разходи, в които фигурирали дори лизинговите вноски за новия автомобил на Пашов. Накрая катарският инвеститор завел дело срещу българския си съдружник. В хода на съдебното разследване станало ясно, че

подписът на шейх Мохамед е бил фалшифициран

на документ, който трябва да представлява протокол от общо събрание на съдружниците за приемане на годишния финансов отчет и разпределение на печалбата на дружеството. А съдът в Смолян излиза с присъда в полза на катарския инвеститор. В съдебното решение се казва, че съдружникът му е злоупотребил с предоставените му за управление средства и след като не е предоставил никакви доказателства, че базата и техниката са закупени с негови средства, кредити или субсидии от фонд “Земеделие”, очевидно от самото начало е целял да придобие собствеността на името на своята фирма с парите на общото дружество. Въпреки присъдата обаче средствата на катарския инвеститор не са върнати, заради което от посолството на Доха в София следят случая с тревога, защото този прецедент би се отразил на общия бизнес климат и отношенията на България не само с Катар, но и със страните от Арабския свят и по-специално с Персийския залив. Пред “24 часа” Янко Пашов отказва да коментира подробности по случая, но настоява, че той смята да води други дела за общата фирма с катарския шейх, както и да ги спечели.