Това миниатюрно оригами е робот, който съдържа слой от биоразградими материали, наречени биолефин. Те се разширяват, когато бъдат затоплени. Слоят се поставя между два структурни слоя от сушени свински черва, подобно на това, което се използва за направата на кренвирши. След поглъщане капсулата, в която се намира роботът, се разтваря. Структурата започва да се разраства, приемайки правоъгълна форма. Магнит, прикрепен към една от страните, позволява роботът да бъде контролиран от дистанция. Според изследователите управлението се осъществява извън тялото с помощта на ротация. Бързо завъртане ще доведе до въртене на магнита на едно място. Бавно завъртане провокира робота да се движи около един от „краката си". Учените смятат, че устройството може да бъде използвано за отстраняване на чужди обекти от стомаха, а също така и за запечатване на рани и транспортиране на лекарство до конкретно място в храносмилателната система.

Вълнуващо е да се наблюдава как малките оригами роботи работят и да се експериментира с потенциала им да подобряват здравето на хората, казва Даниела Рус, професор към Департамента по електроинженерство и компютърни науки. По думите й много трудно е да бъде поставен робот във вътрешността на тялото и той да бъде контролиран. Щом вече е в стомаха, роботът може да бъде използван за много цели. Екип от учени е тествал устройството, използвайки изкуствен стомах. Те са успели да управляват движението на робота.

Статистики сочат, че всяка година в САЩ хората поглъщат малки батерии - става дума за 3,500 случая. Те са способни да увредят сериозно лигавицата на стомаха. Роботът оригами ще помогне изключително много за справянето с проблема. Следващият етап от изследванията включва тестове в истинско човешко тяло.