Деня на благодарността донесе рекорд в онлайн пазаруването в САЩ. Очаква се то да нарасне през празничния уикенд, тъй като разпродажбите в Черния петък увеличават потребителските разходи в най-голямата икономика в света, съобщава "Файненшъл таймс" . Купувачите са похарчили повече от 5,5 млрд. долара онлайн на Деня на благодарността, което е рекорд за всички времена, според Adobe Analytics, доставчик на данни, който проследява продажбите в 85 от 100-те най-големи интернет търговци на дребно в САЩ.

Онлайн пазаруването на Черния петък се очаква да достигне продажби за 9,6 млрд. долара, което е приблизително с 6% повече от миналата година. Денят на благодарността отбеляза официалното начало на сезонната разпродажба за Черния петък и т.нар. "Кибер седмицата", която всяка година се разраства като продължителност, примамвайки купувачите с големи отстъпки в магазините и онлайн. Харчовете за Деня на благодарността бяха с 5,5% по-високи тази година, отколкото през 2022 г., и почти се удвоиха от едва 2,9 млрд. долара през 2017 г., посочва финансово издание.

Разходите онлайн са се увеличили с почти 7% досега през този сезон на празнично пазаруване, достигайки почти 77 млрд. долара през първите 23 дни на ноември, тъй като продажбите с отстъпка започнаха по-рано, според Adobe. Клиентите често чакат отстъпките до Черния петък, за да вземат по-скъпи артикули като телевизори и домакински уреди, които имат средна отстъпка в цената от около 20%, посочи още изследователската компания.

Дрехите и аксесоарите са най-популярните покупки през уикенда, като търговците на дребно като J Crew публикуват отстъпка от 50% от каталожните си цени за облекло. Онлайн продажбите на играчки пък са нараснали със 182% на Деня на благодарността.

Повече от 182 милиона души се очаква да пазаруват по време на разпродажбите в Черния петък, което е с 9% повече от миналата година, и което представлява рекорд от началото на проследяването през 2017 г., според Националната федерация на търговците на дребно. Тя прогнозира, че общото празнично пазаруване тази година ще достигне нов рекорд, достигайки 966 млрд. долара.