Американската компания „Терафугия" представи виждането си за своя летящ автомобил с хибридно задвижване. Фирмата съществува от 2006 година и вече има продаващ се малък самолет с демонтиращи се крила, който може да се кара по пътищата като лека кола.
Новият прототип е кръстен TF-X и амбициите са в период между 8 и 12 години да се появи на пазара. От компанията обещават превозно средство, което ще е в състояние автоматично да заобикаля други летателни средства, зони с лошо време и зони, забранени за летене.
Излитането ще става вертикално, като хеликоптер. TF-X ще лети почти постоянно на автопилот, като кацането също ще е напълно автоматичен процес. Преди излитане ще се избира предпочитаното място за приземяване и няколко резервни площадки. Возилото е снабдено и с вграден парашут, който се задейства от пилота в случай на проблем. Високата степен на автономност ще прави възможно обучението за управление на TF-X да отнема едва пет часа.
Летателното средство ще има и ръчен режим на управление, като командите ще се подават чрез познатите от автомобилите волан и педали. На борда на TF-X има място за четирима пътници, а с едно зареждане ще могат да бъдат прелетени поне 800 километра. На земята TF-X се задвижва от електрически мотор, който получава енергия от зареждащи се от контакта батерии. Допълнително ще има и бензинов мотор с мощност около 300 конски сили, който при работата си ще зарежда акумулаторите.
Перките в сгъваемите крила се задвижват от два електрически мотора. Те осигуряват скорост на летене от 320 км/ч.
Превозното средство ще е с напълно сгъващи се криле, като ще може да се побира в нормален гараж. По отношение на ценовото позициониране разработчиците не могат да посочат точна сума в момента, но не е изключено моделът да струва колкото добре оборудван луксозен автомобил.