Това Народно събрание няма бъдеще и ще има нови парламентарни избори. От много години социолозите не са виждали толкова отчетливо да се откроява един проблем в тревогите на хората – цените и инфлацията. Това се задържа през последните десет месеца и тенденцията се засилва. Това предупреди политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" в интервю за БНР От началото на 2022 българите са загубили 10% от покупателната си способност. Той смята, че по-голямата част от елита подценява ситуацията. "Те не си дават сметка за социалното напрежение, което може да се излее буквално след няколко месеца и тогава вече всички тези оправдания в момента да бъдат като сценка в детска градина."

Дори сега да тръгнем към нови избори,

общественият натиск в следващите месеци ще е толкова силен,

че ще опитва да сближи основните актьори да се направи някакъв кабинет, отбеляза Ганев. Парламентарните формации решават дали да поканят посланик Митрофанова на първото заседание на новия парламент. Зад казуса с руския посланик Елеонора Митрофанова и присъствието ѝ на откриването на 48-ото НС политологът вижда много твърдия през последните няколко месеца евро-атлантически курс на ГЕРБ, който партията използва, за да излезе от политическата изолация в последните две години. "Това е ясен опит от страна на ръководството на ГЕРБ за категорично позициониране с цел търсене на нови партньорства", коментира Ганев.

Паси и Плевнелиев са мост към пространството

на ДБ и ПП, убеден е той. Според политолога ако ГЕРБ влезе в коалиция с ДПС и "Български възход" и разчита на подкрепа и от други депутати, "това ще е страшно нестабилно, много некрасиво, буквално ще се срине за не повече от 3-4 месеца, ще нанесе тежка електорална щета на ГЕРБ". "Засега не виждам друг вариант, който ни остава, извън удължаване на живота на служебния кабинет, разпускане на това Народно събрание и избори някъде през февруари", заяви той.