сн. Канал 3

Цветана Георгиева

Разпра избухна с църковни одежди, за които се твърди, че са принадлежали на Левски. Те са изложени в столичния храм „Св. София", а инициативата е на председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски" Васил Василев и е посветена на 143 години от гибелта на Апостола. Според кураторите те са принадлежали на Васил Левски през времето, когато бил йеродякон в сопотския манастир „Свети Спас".

Въпросните родолюбци преиграват и се опитват да попълват за пореден път биографията на Апостола с измислени „факти" , твърдят обаче историци и музейни работници от Карлово. Въпросните реликви от години стоят в една от витрините на манастира в Сопот. Малка хартиена табелка ги посочваше като одежди на дякон Игнатий. Макар разглеждани от хиляди посетители на храма в продължение на десетилетия, одеждите винаги са се възприемали като част от митологията около Апостола, а не като исторически факт, свързан с живота му. Те са златотъкани и служат единствено да ни покажат как са се обличали дяконите в онези години. Никой никога обаче не е претендирал, че това са дрехи, които Левски наистина е обличал. Ако бяха истински, отдавна щяха да са в някой музей, разсъждават общественици от Сопот и Карлово.

„Като професионален историк смятам, че нямаме право да спекулираме с най-съкровените чувства, които всеки българин носи в сърцето си за Апостола", заяви Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски" в Карлово. Според нея онзи период от живота на Левски е добре изследван, знаят се всички подробности и няма нужда тепърва да допълваме биографията на Апостола. „През 2008 година по повод показването на същите дрехи в нашия музей реагирах много остро срещу подмяната на фактите и неоснователни хипотези", каза още г-жа Чаушева.

„Това с дрехите е чист фетишизъм. Скандално е", отсече ст. н. с. Христо Темелски,  директор на Централния църковно-исторически  и архивен музей в София. Той прогнозира, че следваща стъпка на псевдоисториците ще е да настояват пред Българската православна църква да канонизира Левски за светец. „На 16 декември при мен дойде председателят на Общобългарския комитет Васил Василев. Повече от час коментирахме идеята за изложбата. Тогава подробно му изложих историческите факти, обясних му, че това няма как да са дрехи, които е носил Васил Левски. Като йеродякон Игнатий той е служил в Карлово, а не в сопотския манастир. Защо обаче Василев не ме чу, не знам. Той е председател на Общобългарския комитет „Васил Левски", там има сериозни учени. Така излага цялата организация", коментира  ст. н. с. Христо Темелски.

„Това е фалшификация, няма спор в науката по този въпрос, отсече проф. Иван Стоянов, председател на фондация „Васил Левски". - Не гледайте тези дрехи! Помнете идеите на Апостола."

„Разбира се, че дрехите не са принадлежали на Апостола, на дякон Игнатий, категоричен  е проф. Пламен Митев от Софийския университет „Св. Климент Охридски", изследовател на Българското възраждане и на живота и делото на Васил Левски. - По-важното е да не забравяме в народната памет името, делото и заветите на Апостола. В този смисъл, ако Светият синод и Църквата са преценили да представят одеждите, за които се твърди, че са били използвани от Левски, това е тяхно право. По същата логика пред църквата „Света Петка Самарджийска" от години има надпис, че народната памет свързва това място с препогребването на Васил Левски. И никой не поставя въпроса - ама това достоверно ли е или не. Има спорове между специалисти, но те минават и заминават." Проф. Пламен Митев смята, че никой няма амбиции да предлага канонизация на Левски.

Според една част от историците обаче в показването на така наречените дяконски одежди, които принадлежали на йеродякон Игнатий - Васил Левски, няма нищо случайно. Мястото е специално. Църквата „Света София" в столицата продължава да си прави пиар на гърба на Левски. Там сега върху доста странен манекен са окачени въпросните одежди. Там се пази и кичурът от косите на Васил Левски, дарен на храма от Бочо Христо Загорски - първи сестрин правнук на Апостола. Това се случи на 20 февруари 1970 година. В „Света София" всяка година на 19 февруари се отслужва панихида в памет на Апостола, на която присъстват президентът, както и целият политически и държавен елит на България. Най-вероятно оттам ще дойде и искането за канонизация на Апостола, прогнозират трезвите глави сред историците.