сн. ,,Уърд прес”

Всеки би предпочел една свежа и продължителна разходка сред природата пред това да стои затворен цял ден в офиса, заринат с работа, особено ако времето навън е хубаво. Температурите обаче вече паднаха и някои хора избират да прекарат дори свободните си часове на топло, вкъщи, гледайки филми и мързелувайки. Специалистите обясняват, че студеното време и ниските градуси не бива да ни спират и трябва да прекарваме колкото може повече време в разходки навън. Препоръчително е, когато сме на работа, да отделяме поне по 20-30 минути за разходка в обедната почивка, а се смята, че вечерните обиколки около квартала след дълъг и натоварен ден също ще ни помогнат да се отпуснем и да свалим напрежението.

Според проучване на Мичиганския университет груповите разходки сред природата влияят добре на умствените способности, зареждат ни с енергия и карат хората да станат по-позитивно настроени и да мислят положително в повечето ситуации. Те облекчават депресията и ни помагат да свалим нивата на стреса. Имали сте тежък ден и се чувствате смазани? Обадете се на някой приятел и заедно отидете в любимия си парк. Докторите обещават, че настроението ви мигновено ще се повиши и ще се почувствате като нов човек. Установено е, че хората, които са преживели нещо драматично като тежка болест, смърт на близък човек, раздяла или уволнение от работа, са се почувствали много по-добре психически след дълга разходка с близки сред природата.

Спортът под всякаква форма влияе добре както на физическото, така и на психическото здраве. Ако обаче не искате да сте нонстоп ,,прикрепени" към страшните фитнес уреди, толкова по-добре за вас! Да правите упражнения или дори само да се разхождате навън ще повлияе по-добре на настроението, а и на фигурата ви. Проучване на Глазгоуския университет показва, че хората, които редовно карат колело, тичат или се разхождат сред природата, е по-малко вероятно да развият умствени болести.

Не можете да решите къде да прекарате следващия си уикенд или ваканция? Най-добре е да изберете някое спокойно и тихо място - китно село или малко градче, където да сте по-близо до природата. Всички сме чували за лечебната сила на планинския въздух и съзерцаването на красиви гледки. Според последни проучвания сливането с природата помага на мозъка да си почине пълноценно. Времето, прекарано в планината, има положителен ефект върху паметта ни - по-лесно се концентрираме.

Не се нуждаете от витамини и специални хапчета, за да се предпазите от болестите. Изследователи от Токио са направили проучване, което установило, че при жените, които два дни прекарали по шест часа в разходки в гори и паркове, броят на белите кръвни клетки рязко скочил. Белите кръвни клетки са част от имунната система и помагат на организма ни да се бори с вирусите.

Естествено невинаги можем да намерим достатъчно време за релаксиращи разходки навън. Добрата новина е, че може да повдигнете настроението си и без да излизате от вкъщи. Проучванията доказват, че хората, които известно време са съзерцавали живописни природни пейзажи, са почувствали прилив на щастие и положителни емоции. Така че украсете офиса и дома с картини на природни забележителности и сложете такива пейзажи на работния плот на компютъра.