Разговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за общо явяване на изборите ще започнат в най-скоро време и няма да бъдат публични. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента.

"Трябва да изберем най-добрия вариант, за да постигнем максимум ефект. Ефектът, който целим е първото място, което да ни позволи да наложим своя дневен ред и своята визия за формиране на управление на страната", коментира Иванов, цитиран от БГНЕС. Иванов обясни, че гласоподавателите на двете формации няма защо да се притесняват. „България трябва да излезе от спиралата от безперспективност и на липса на възможности. Очевидно е, че това без нас не може да стане“, категоричен е той.

Съдебната реформа

По думите му съдебната реформа и нейното реализиране са въпрос на желание. „ГЕРБ и ДПС провалиха гласуването. Те бяха в зала, те не се регистрираха”, отбеляза той. Иванов подчерта, че волевото действие на ГЕРБ да не се регистрира показва, че те не искат реформата да бъде прекарана. „Възможно е законопроектът да мине на второ четене“, каза той в коментар за промените в НПК, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор. Иванов уточни, че по отношение на листите те ще държат „да генерират подкрепа и в тях да има лидери, които ясно да мобилизират волята на хората да гласуват, за да можем да постигнем максимален ефект“. Единственото нещо, което ме интересува е максималният ефект за страната“, категоричен е съпредседателят на „Демократична България“.

Според Лорер обединението между ПП и ДБ ще донесе нова надежда за България.

„Обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, което предстои да се случи, ще донесе нова надежда на цяла България. Обединението между ПП и ДБ е в посока на финализиране. Твърдо вярвам, че ще сме номер 1 и, че следващото правителство, което ще бъде предложено в 49-я парламент, ще бъде излъчено от тази формация“, заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“. Той уточни, че мандатът, който имат в момента е да разговарят за предизборна коалиция. Лорер каза, че „заедно ПП и ДБ ще постигнем много по-добър резултат, отколкото сами“. Според него обединението е за доброто на страната. Лорер обясни, че няма мандат да коментира какви имена се обсъждат за новата коалиция. Депутатът от „Продължаваме промяната“ отбеляза, че ГЕРБ и ДПС многократно са бойкотирали правосъдната реформа. „До степен наужким да заявяваме, че искаме, но всъщност да протакаме времето на парламента”, каза още той.