При умерена консумация бирата може да има ползотворен ефект върху състоянието на сърцето, дихателните пътища и върху много други аспекти от здравето и балансирания начин на живот. Тези и други научни факти за качествата на пивото бяха представени по време на Седмия европейски научен симпозиум „Бира и здраве", провел се в Брюксел. Потенциалните ползи от пивото се дължат на неговия специфичен състав, който традиционно е около 90% вода, 5% екстрактни вещества, идващи от малца, пивните дрожди и хмела и 5% алкохол, заявиха учените. Именно ниската концентрация на алкохол в голямо количество вода, както и наличието на 50 различни полифеноли, полизахариди, витамини и други биоактивни субстанции, допринасят за благотворния потенциал на пивото върху здравето и качеството на живот.

При пивото съдържанието на специфични полифеноли оказва положителен ефект върху дихателните пътища и сърдечно-съдовата система дори при пациенти, претърпели сърдечен удар. Полифенолните съединения, особено в безалкохолната бира, имат силни антиоксидантни, антипатoлогични и противовъзпалителни свойства, които оказват благотворно влияние върху организма при подобни проблеми. Докладите на водещи клинични доктори от Великобритания, Италия, Румъния и Нидерландия, изнесени на симпозиума, опровергават мита за биреното коремче. Резултатите от техни последни изследвания доказват, че при умерена консумация от пивото не се пълнее и няма зависимост между пиенето на бира и измерителите на затлъстялост - индекс на телесната маса (ИТМ) и съотношението талия/ханш.

Според представения от д-р Катрин О'Съливан доклад върху калориите в пивото „биреното коремче" е мит, тъй като не съществуват научни доказателства, които да свидетелстват, че при разумна консумация бирата води до трупане на килограми. Нещо повече - редица проучвания показват, че при жените умерената консумация на пиво се свързва с по-нисък ИТМ, което я прави много подходяща за оптимизиране на хранителния режим на дамите с наднормено тегло.

Сходни резултати показва и току-що направено изследване от лекари от Университета по медицина и фармация в Букурещ, което също опровергава схващането, че умереното пиене на бира води до затлъстяване и натрупване на мазнини в коремната област. Според д-р Корина Зуграва, ръководител на румънския изследователски екип, приемът на калории при умерена консумация на бира не повишава индекса на телесната маса, не играе роля за образуването на коремче и няма данни да е потенциален фактор за затлъстяване както при жените, така и при мъжете. При безглутеновата бира пък имало потенциал на определени вещества в нея за увеличаване на позитивния ефект от пивото при умерена консумация.

Симпозиумът приключи с връчване на специалната награда за новаторски изследвания на млади учени, която тази година получи Илзе Шрикс от Нидерландската научна организация за приложни изследвания, чийто печеливш научен проект разглежда връзката между умерената консумация на пиво и диабет от втори тип. Тази награда е за учени под 35 години и има за цел да признае изследователските приноси, които развиват и обогатяват знанията за ефекта от умерената консумация на бира.