Над 600 души достигна броят на загиналите в Сирия и Турция след земетресението близо до южния турски град Газиантеп. Очаква се броят на жертвите да продължава да расте, съобщава БТА, позовавайки се на ДПА. Сирийското министерство на здравеопазването потвърди смъртта на най-малко 237 души в районите под контрола на президента Башар ал Асад. Броят на ранените там достигна 639. В контролираните от бунтовници райони в северните провинции Идлиб и Алепо е потвърдена смъртта на 91 души. Над 500 човека са ранени, съобщи представител на хуманитарна организация.

Вторичните трусове продължават

По последни данни на властите в Турция броят на загиналите е повече от 280. Ранени са над 2000 човека. Мощното земетресение, което е било с магнитуд 7,8 по Рихтер, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) в понеделник край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра. То бе последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра. Вторичните трусове са поне 20.

Български спасители излетяха за Турция

В спасителните операции ще се включат и спасителни екипи от България. От Министерството на отбраната съобщиха, че спасителите ще бъдат транспортирани с два военни самолета "Спартан". Трусът в Турция е бил усетен и на територията на България, Румъния и Албания. Поне една година ще се регистрират вторични трусове, коментира пред Нова сеизмологът от БАН доц. Плавена Райкова. “По-силни събития ще се наблюдават през първия месец, не може да се каже с какъв магнитуд. Вероятно ще са около 5 по Рихтер и по-надолу", обясни тя. Според сеизмолозите земетресението в Турция е най-силното в района през последните 10 години.