Точно две години след трагичния инцидент в цирка Ringling brothers, при който осем акробатки паднаха от "човешки полилей", момичетата са готови за своя ден в съда. Сред пострадалите е и българката Виктория Медейрос, която повече никога няма да може да играе. Сега те искат милиони от компаниите, произвели, тествали и дистрибутирали дефектната скоба, която причини инцидента.

Делото е внесено в края на април в съда в Лос Анджелис. В него адвокатите на акробатите твърдят, че са "преживели щети по тяхното здраве, сила и движения, наранявания по техните тела, шок и травми на тяхната нервна система, които са им причинили и продължават да причиняват огромна физическа и психологическа болка и страдания".

Според иска причината за инцидента е D-образен карабинер, който се счупил по време на представлението. Разследването на властите в Роуд айлънд потвърждава тази теза. Искът е срещу пет компании, сред които AMF World Enterprises Inc., Ace Metal Products Inc. и Patroller Supply LLC. за небрежност, небрежно причиняване на нараняване и нарушаване на гаранцията при продажбата на металната скоба на Feld Entertainment - компанията собственик на цирка.

В иска не се казва сумата, която деветимата пострадали искат (сред тях е и акробат, който е бил на манежа, когато осемте момичета падат). Според един от адвокатите по делото, с когото се свързахме, но не пожела да публикуваме името му, присъди по този тип дела в Лос Анджелис, при които човек не може да работи повече, са в рамките на милиони за един човек. А тук ищците са 9.

Нито едно от момичетата вече не работи в цирка, а седем от тях продължават да получават пари от програмата за злополуки на работа (workers' compensation insurance). Освен българката Виктория в трупата са момичета от САЩ, Бразилия, България и Украйна. Сега тя живее със семейството си във Флорида.

Само за секунди представлението се превръща в кошмар. Датата е 4 май 2014 г. в Провиденс, Роуд айлънд. Осем жени акробати, сред които и 35-годишната Виктория, се държат във въздуха само за косите си на нещо, което наподобява човешки полилей. Изведнъж

конструкцията пада на манежа от 7 м

височина пред очите на 4 хиляди зрители, много от които деца. Те първоначално мислят, че това е част от номера.

Инцидентът е заснет със смартфони от много зрители. 14-годишната Сидни Браг разказа как платформата е започнала да пада, след като се е доближила до гредите на арената. Първоначално момичето си помислило, че това е част от номера. "Срина се. Всички изпаднаха в паника. Чухме шума от падането, след което момичетата започнаха да пищят", разказа тя.

Девет циркови артисти са сериозно ранени при падането. Сред тях е и танцьор, намирал се под платформата.

Номерът се казва "Косите на Медейрос" и е кръстен на българката

Виктория и нейния съпруг, бразилеца Андрей Медейрос.

Родителите й научават за инцидента от него. "Зет ми Андрей се обади ненадейно късно вечерта, но не искаше да говори с мен, а със съпруга ми. Това ме изненада и породи у мен лошо предчувствие. Не знаех нищо за инцидента в цирка. Като научих, се разтреперах - знаех какви могат да бъдат последствията при падане от толкова голяма височина", разказва майката на Виктория Йовка Няголова, която живее в Добрич. "Изненада ме нейният дух. Всички, които я познават, знаят какво смело момиче е тя. Вики толкова много се държеше, като че ли ние бяхме пострадали, а не тя."

Нараняванията на българката не са фатални, но от болницата определят състоянието й като "сериозно". Лекарите й правят няколко операции - на рамото, на гърба, поставят й шина във врата.

След втората операция Виктория са обадила на майка си и казала, че живее втори живот. Но животът й повече няма да бъде свързан с цирка, който толкова много обича.

Според родителите на българската циркова актриса това било един от най-сложните номера в света. В сайта на "Ринглинг брадърс" го описват като "по-голям от живота".

Виктория е възпитаничка на местната школа по художествена гимнастичка в Добрич и на наставничката Благовеста Гецова. Още от дете тя е сред най-перспективните състезателки и всички ѝ предричат бляскаво бъдеще. По-късно завършва НСА и заминава за Америка. Покрай работата си в цирка се запознава и със съпруга си Андрей, с когото имат 8-годишен син Кристофър.

Когато за първи път виждаме Виктория няколко седмици след инцидента, тя е

с шина на врата и с ботуш на левия крак след счупванията, преживени по време на инцидента. "Името ми е Виктория Медейрос. Родом съм от България", са първите й думи на пресконференцията. Тя обяснява, че заради инцидента и раните няма да празнува 35-ия си рожден ден.

"Животът на тези млади жени и на още четири други бе променен завинаги. По това време те изпълняват номер в цирка на около 7 метра над земята и карабинерът, който ги поддържал, се счупва", каза един от съдружниците в адвокатската кантора "Клифорд Лоу" Майкъл Кързак. Фирмата е наета от момичетата да ги представлява още тогава. Сега те работят с кантора в Лос Анджелис по делото.

Причината за инцидента е дефектна скоба

която държи платформата. Това е 5-инчова D-образна скоба, която се нарича карабинер. Тя се счупила на три парчета. Властите в Роуд айлънд глобяват компанията собственик на цирка "Ринглинг брадърс" със 7 хиляди долара - максималната глоба. Според властите карабинерът не е бил ползван правилно и това е довело до неговото претоварване. Скобата е проектирана да издържа до 10,000 паунда, а общата тежест на съоръжението и момичетата е било не повече от 1,500.

Компанията плати глобата, но отрече да е виновна. От „Ринглинг брадърс" казват, че имат специален човек по сигурността, който проверява техниката преди всяко представление - точно както изисква законът. "Ние имаме цял екип по сигурността, който пътува с всички наши трупи и гарантира, че всички стъпки са предприети, че оборудването ни е проверено всеки път, когато строим декора в нова зала", обяснява говорителят на цирка Стивън Пейн.