Няма човек, който да няма близък, болен или починал от рак. Всеки от нашите читатели има по един роднина или поне познат в България, на когото за съжаление са открили това заболяване в напреднал стадий... Такава е реалността в родината ни. Публична тайна е, че сред българите има и една трайна практика да се отписват при тази диагноза. Ракът обаче е заболяване, рисковете от което могат да се намалят, да се открие навреме, да се лекува, излекува или да се постигне добро качество и продължителност на живот. В една неблагоприятна за здравето ни среда е въпрос на лична грижа да познаваме някои основни фактори за развитието на рака.

Ето защо ви предлагаме няколко фактори, водещи до развитие на рак, изведени от д-р Дейвид Браунстийн, медицински директор на Холистичния център за медицина в Уест Блумфилд, Мичиган. Той е автор на десетина книги за здравето, посветил години от живота си за изучаване на рака и намиране на решения да не се превърнем в негова жертва. Съветите на д-р Браунстийн са изведени въз основа на хилядите изследвания, които е провел при терапията на пациентите си и болничната му практика. В основата на препоръките на д-р Браунстийн е поддържането на здрава имунна система на организма, за да е в състояние тя да надвие появяващите се единични ракови клетки и да предотврати образуването на фатални формации.

Според него имунната система не е в състояние да изпълнява функциите си при 5 условия:

 1. дефицит на полезни хранителни вещества и хормонален дисбаланс,

 2. наднормено тегло и затлъстяване,

 3. тютюнопушене,

 4. консумация на рафинирани продукти, особено въглехидрати (захар, брашна) и мазнини,

 5. въвеждане в тялото на токсини чрез приема на храна, течности и вода, въздух и медикаменти.

Интересен факт, който споделя специалистът по отношение на рафинираната захар в аргументите си, е, че след консумацията й тя потиска имунна система за 5 часа. Твърде просто решение и недостатъчно, уви, изглежда да се лишите от захар, тъй като в тази опасна категория влизат въобще рафинираните въглехидрати. Това означава, че ако хапнете продукт от рафинирано брашно за закуска, добавите десерт към обяда и вечерята си, оставяте организма си неспособен да създаде инструменти срещу раковите клетки. Като подсладител специалистът препоръчва билката стевия или мед и категорично отхвърля синтетичните.

Следваща стъпка е да се изчисти тялото от токсини, включващи съединения на метали като живак, олово, алуминий, никел и др. Колкото и невероятно да ви изглежда, ние постоянно консумираме тези елементи - достатъчен пример е, че някои от тях се съдържат в опаковките, откъдето и попадат върху храната ни.

Не забравяйте, че ракът обича захар и кисела среда. Можем успешно да алкализираме организма си с консумацията на пресни плодове и зеленчуци, но био, тъй като пестицидите и другите химикали, с които се обработват те до попадането им на щанда в магазина, също имат токсичен ефект. И ако червеното месо и млечните продукти също не се препоръчват, то е заради хормоните и антибиотиците, които се дават на животните. Разумно решение е отново да се насочите към биопродуктите или собствено добиване на такива. За да се редуцира рискът от рак, д-р Браунстийн препоръчва да се избягва излагането на радиация, което включва и облъчване от компютри, екрани и други машини.

Съветите на лекаря не спират дотук. Друга съществена част от презентацията му е обобщението на показатели за потисната имунна система. И те са:

- постоянна умора;

- често боледуване от простудни заболявания и грип;

- алергично заболяване;

- чести обриви;

- податливост към инфекции.

Положението е още по-влошено при развитие на автоимунно заболяване, увреждане на черния дроб, болест на Алцхаймер или Паркинсон, и естествено туморна формация. Можем да се погрижим добре за здравето си и ако му осигуряваме достатъчно витамин В1, витамин В12, витамин С, витамин D, йод, цинк, магнезий, сяра, калий, хром, тъй като техните дефицити са с абсолютно масов характер и според специалиста имат отношение за развитието на ракови заболявания.

Правила за хранителен режим срещу рака

„Може ли начинът на хранене да повлияе благотворно за предотвратяването на раковите заболявания? Разбира се." Така започва книгата на Летисия Агюлю „Хранителен режим за борба с рака". Тъй като раковите заболявания, наред със сърдечно-съдовите и СПИН, са бичът на съвремието, всички въпроси, свързани с профилактиката им, са актуални. Връзката между начина ни на хранене и развитието на раковите заболявания не е случайна. Здравето на организма зависи от веществата, които въвеждаме с храната - освен енергия, градивен материал, полезни елементи с нея поемаме токсини, канцерогени...

Представяме ви накратко две правила как да се храним, за да сведем риска от раково заболяване, от книгата, в която се намират и 45 „противоракови рецепти" на основни блюда, предястия и десерти...

1. Избягвайте канцерогенните вещества. „Раковият процес започва, когато организмът е наситен с токсични вещества, които не е в състояние да елиминира, до степен, че в него се натрупват клетъчни увреждания. Ако количеството на токсините е умерено и защитните механизми са ефективни, вероятността от развитие на болестта намалява..." Именно затова от полза е максималното ограничаване на канцерогенните вещества. Заобиколени сме от вещества и фактори, които могат да предизвикат начало на раков процес. Главните виновници са замърсителите, пестицидите, тежките метали, тютюнопушенето, неправилното хранене и неадекватните начини на приготвяне на храната. При висока температура на обработка на продуктите се получават гликозирани протеини, които организмът не може да елиминира. Тези вещества се съдържат във всяка златиста коричка или карамелизирана глазура. За да се избегне тази така наречена реакция на Маяр, хранителните продукти трябва да се приготвят на температура не по-висока от 100 градуса, като подходящи методи са: варене на пара, задушаване, печене в хартия, варене. Полезната зеленчукова гозба е тази, при която се усеща натуралният вкус на продуктите тогава, когато те не са „смити", както се получава в тенджерата при висока температура, а леко хрупкат... Преди да се обработи топлинно месото, е желателно да се отстранят натрупаните мазнини - сланината.

Изборът на съдове също е от значение за здравословното приготвяне на храната: подходящи са стъклените, керамичните, от неръждаема стомана, електрическите съдове за варене на пара без директен контакт с нагревателя.

2. Избирайте зеленчуци, улесняващи дезинтоксикацията на организма. Отговорността за отстраняването на отровите в организма носи черният дроб. Той играе решаваща роля за предотвратяването на раковите заболявания, тъй като превръща ксенобиотиците в съединения, които могат да се изхвърлят чрез урината. Дейността му може да се подпомогне с консумация на зеленчуци и някои билки и подправки. В тази категория попадат: чесън, лук; зеленчуци от семейството на кръстоцветните - зеле, броколи, брюкселско зеле, градински кресон, карфиол, репички, ряпа и др.; зелен чай; горски плодове; подправки като розмарин, куркума, копър, кимион, мента и повечето плодове. Чаят трябва да се приготвя чрез запарване в интервал от 8-10 минути. Необходимото количество - 3 чаши на ден. Лук, чесън, праз - полезни са заради сулфурираните молекули, които предотвратяват мутирането на гените и началното развитие на рак. Чесънът притежава действие срещу нитрани и нитрозамини. Активните молекули на чесъна се освобождават при пресоване на скилидките и се усвояват най-пълноценно в присъствието на мазнини. Необходимото количество: 2 скилидки чесън на ден, 1 главичка или 2 стръкчета лук.