Районният съд в Казанлък осъди жена, извършила множество телефонни измами като се представяла за банков служител, с което е причинила на множество лица имотна вреда в размер на 6720 лева.

Това съобщават от съдебната институция на официалната си интернет страница. 54-годишната Р.Д., която живее в Габрово, е получила наказание в размер на две години "лишаване от свобода", чието изпълнение съдът е отложил за срок от четири години. 

Подсъдимата, която е неосъждана, е призната за виновна за това, че в периода от февруари 2019 година до февруари 2021 година в различни населени места в страната, в условията на продължавано престъпление, осемдесет и четири пъти е възбудила и поддържала заблуждение у пострадалите, като се е представяла за банков служител в чуждестранна банка с клонове в България, уточняват от Районния съд.

С цел да набави за себе си имотна облага, тя е твърдяла, че ще съдейства при кандидатстване за кредит на лица с лоша кредитна история в Централен кредитен регистър. В интернет сайт е била публикувана обява, отнасяща се за услуга във връзка с отпускане на кредит, в която подсъдимата е била посочена като лице за контакт.

В телефонни разговори тя е обяснявала условията за отпускане на паричен заем, като едно от тях било желаещите да преведат на нейно име по "Изипей" сумата от 80 лева, които да послужат за обработка и легализация на необходимите документи. След като пострадалите са изпращали сумите, тя е приключвала комуникацията си с тях.

В съда в Казанлък делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което първоначално определеното наказание е намалено с една трета. Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Стара Загора.