Докато парламент и правителство си играят на власт, в България се случват редица деструктивни поцеси, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава каза, че "следи със сериозна загриженост" случващото се в Народното събрание по повод на отмяната на дерогацията за руския петрол.

"Управляващите трябва да си дават ясна сметка, че властта е осъзната отговорност, а не хазартно надлъгване. Докато парламент и правителство си играят на власт, в България текат процеси със силен деструктивен заряд. Ние сами съсипваме енергетиката и икономиката си, сами режем европейската перспектива", изброи Радев.

Той заяви, че още преди месец е предупредил, че новата енергийна вноска ще декапитализира "Булгартрансгаз" и ще има силна отрицателна реакция в Европа. 

"Едва днес те започват да осъзнават размера на щетата, която те причиняват. Унгария заведе иск срещу България в ЕК. Затова и днес бяха тези панически и аварийни мерки, за да се спаси обезкървяването на "Булгартрансгаз", каза той.

Според Радев в бюджета за догодина няма да влязат така "бленуваните милиарди от вноската". 

"България вече се сочи с пръст като ненадежден партньор. Унгария с голяма вероятност ще сезира Съда на ЕС. И то Унгария, която е наш съюзник и партньор, с която ни свързват исторически и културни връзки", твърди Радев.

Той определи като фарс изявления на финансовия министър, че новата енергийна вноска има за цел да оскъпи и затрудни вноса на руски природен газ за Унгария и Австрия. 

"България явно става тясна за манията на величие на някои хора, които вече се опитват да диктуват решенията на наши съюзници и партньори, на които разчитаме за Шенген", смята президентът.

Според него всички анализи и разчети показват, че едно прибързано решение за отмяна на дерогацията ще доведе до оскъпяване на горивата. Радев коментира и искането на премиера акад. Николай Денков за оставка на директора на ДАНС Пламен Тончев. 

"Случаят с председателя на ДАНС е приключил. Днес изпратих официален отказ на искането на премиера за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят. ДАНС със своите действия пази закона", каза още президентът.