Радев: Недопустимо е на българската армия да се гледа като на донор за Украйна

За немалка част от политическите партии въоръжените ни сили не представляват гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, посочва президентът

От: bgvoice 11:39 | 22 февруари 2023 г.

Войната в Украйна усложни ситуацията с българската армия. Отчитаме недостиг на ресурси, хора и модернизация. Това заяви президентът Румен Радев във връзка със състоянието на въоръжените ни сили през 2022 г. Той поздрави Министерството на отбраната за организацията, която е направило, по сформирането на международна бойна група, като заяви, че страната ни е била първа по източния фланг. Поздрави ги още и за разработката и актуализацията “на редица важни проекти за модернизацията на въоръжените сили”. “Дори в тази напрегната обстановка НС не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритет на инвестиционни разходи. Това е едно от големите ни предизвикателства пред въоръжените сили. Недопустимо е в тази изключително сложна среда за сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като донор за въоръжените сили на Украйна”, категоричен бе Радев.

Той каза още, че замяната на въоръжението ни с ново повдига редица въпроси.

“Прозорецът за получаване на нещо като замяна е затворен. Дори и да е било възможно - това количество е нищожно на фона на цялостната необходимост на превъоръжаване на българската армия”, категоричен бе държавният глава. Той уточни, че ако няма възможност за замяна на въоръжение, страната ни ще трябва да закупи нужните платформи. “Всички, които настояват, че с концепцията “сливи за смет” ще се решат проблемите, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви платформи бяхме получили в замяна, кога ще обучим лични състави и как можем да ги поддържаме.

Ако не можем да получим - ние трябва да закупим.

Кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи? Колко ще ни струва и имаме ли пари да го направим сега?”, попита Радев.

Не пропускайте