Застрахователната компания "Лев инс" е завела иск в Софийския градски съд срещу Mediapool за 1 млн. лева с мотив, че се е почувствала засегната от информационен материал, съобщава изданието.

Недоволството на компанията е заради статия от 27 септември 2022 г., който практически цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет.

Публикацията е основана на публично достъпна в интернет стенограма от заседание на правителството, в което се дискутира "Зелена карта" и последствията, ако проблемът не бъде решен, уточнява Mediapool.

Въпреки че източникът е публичен, на изпълнителния директор на дружеството е изпратен имейл с въпроси по темата, но единственият получен отговор е: "На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда".

Това е рекорден иск срещу медия, като преди това е имало друг подобен - на "Еврохолд", собственик на застрахователя "Евроинс", срещу сайта "Биволъ". Искът срещу Mediapool обаче е цялостен, а не частичен, което го прави рекорден.

Проблемите на България със "Зелена карта", засегнати в публикацията на Mediapool, се коментират като една от причините страната да се откаже временно от пътя си към еврозоната. В тази връзка правителството внесе законодателни промени, които претърпяха пълно фиаско в парламента след бойкот на две заседания на икономическата комисия от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход" и "Възраждане", припомнят от изданието.

Това провокира бивши депутати от "Демократична България" (Христо Иванов, Владислав Панев, Ивайло Мирчев) да обявят, че "коалицията Алексей Петров" е спънала България за еврото, визирайки един от учредителите на застрахователната компания.