Френският маратонец Морхад Амдуни стана обект на яростна критика в социалните мрежи, след като изглежда нарочно събори по време на маратонското бягане целия първи ред шишенца с вода от масата за освежаване, преди да вземе едно от последните.

Това не му помогна и той завърши на 14-то място, на 6 минути от победителя Елиуд Кипчоге от Кения.

Видео, пресподеляно много пъти, показва как Амдуни, вместо да вземе една бутилка, както прави например водачът на колоната Кипчоге, помита с ръка целия ред, след което се оказва, че все пак е можел просто да си вземе само една. Не е сигурно, че това е нарочно, но явно почти всички са го възприели така.

Британският коментатор Пиърс Морган зави в Twitter, че френският маратонец е „най-големият задник“ на Олимпиадата.

Има обаче и хора, които са на мнение, че случаят е инцидент, защото наблизо е имало и друга мака с вода и Амдуни не е могъл да попречи на колоната да си вземе вода и от нея.

Французинът ще бъда забравен, но не и победителят Кипчоге, който печели втори пореден олимпийски медал. Той се присъедини към сънародника са Абебе Бикила, който спечели маратона в две поредни олимпиади (1960 и 1964) и германеца Валдемар Киерпински, който постигна това през 1976 и 1980 година. `