На тези избори „Републиканци за България“ ще подкрепят по места кандидатите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", но партията няма да участва пряко във вота.

Това заяви лидерът на политическата формация Цветан Цветанов в Шумен, цитиран от БНТ.

„Ние и на предишните избори подкрепихме "Демократична България" и "Продължаваме промяната", защото сме сериозна алтернатива на ГЕРБ. И въпреки че аз съм създавал ГЕРБ, сега търсим друга алтернатива заради предателството към стойностните и качествени членове на ГЕРБ. Това предателство се измерва и с намаляващата подкрепа за ГЕРБ – през 2009 г. партията имаше 1,6 милиона гласоподаватели, на всеки следващ избор те намаляваха – до 1,100 милиона, след това до 800 000, последно до 600 000 души“, коментира Цветанов пред Radian.bg.

Бившата дясна ръка на Бойко Борисов все пак не е оптимист от резултатите на изборите и смята, че обединението между ПП и ДБ е изгубило "заряда", генериран от разочарованието от ГЕРБ. 

Лидерът на републиканците смята предстоящите парламентарни избори за генерална репетиция за местния вот, когато партията му отново ще подкрепи двете формации там, където имат "добра комуникация".

Според Цветанов коалицията между ПП-ДБ може да вземе повече от 90 места в следващия парламент, за да успее да се противопостави на т.нар. хартиена коалиция. "Но ако депутатите на ПП-ДБ са под 80, това означава, че „хартиената коалиция“ ще си направи изключително важните избори за Висш съдебен съвет, за съдебен инспектор и т.н. по начин, по който те сметнат за добре", коментира Цветанов.