Коалицията ПП-ДБ води ГЕРБ-СДС с 1,2% на предстоящите избори. Това показва проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 25-27 февруари 2023.*

Изследването е проведено със собствени средства сред 1007 български пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю.

5 партии влизат в новия парламент. "Български възход" остават на границата с 3,8%. Първа е коалицията ПП-ДБ с 26,4%, следвана от ГЕРБ-СДС с 25,2%.

ДПС и Възраждане се борят за третото място със съответно 13,2% и 11,3%. "Възраждане" бележат ръст спрямо последните избори.

БСП е на пето място с 7,4% и бележи отчетлив спад в подкрепата. "Има такъв народ" и НДСВ остават под прага с 3,2% и 1,8%

"Желанието за избори в момента е минимално. Само най-твърдите привърженици са заявили категорично, че ще отидат да гласуват", заяви социологът Павел Вълчев по БНТ.

"Активността е сходна на тази от предните избори, а тогава тя бе рекордно ниска", коментира социологът.

39 на сто от българите категорично са заявили, че ще гласуват, 28% се колебаят, а останалите са заявили, че няма да гласуват.30% от анкетираните категорично са заявили, че не подкрепят коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Едва 5 на сто биха подкрепили такава коалиция. 28% от българите по-скоро биха подкрепили, а 20 на сто - по-скоро не.

*Настоящото изследване е проведено в периода 21 – 27 февруари 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.