Изпращането на оръжия в Украйна, от страна на Южна Корея, би било голяма грешка, заяви руският президент Владимир Путин по време на посещението си във Виетнам, цитиран от АФП.

"Що се отнася до доставките на смъртоносни оръжия за Украйна в зоните на бойните действия, това би било много голяма грешка. Ако това се случи, тогава ще вземем съответното решение, което вероятно няма да се хареса на сегашното ръководство на Южна Корея", каза Путин.

На 20 юни Южна Корея съобщи, че ще "преразгледа" дългогодишната си политика, която ѝ забранява да доставя оръжия директно на Украйна.

Това се случи само ден, след като Путин и южнокорейският лидер Ким Чен Ун подписаха ново споразумение в областта на сигурността, по време на посещението на руския президент в Пхенян.

Споразумението разтревожи Сеул, тъй като то предвижда, че ако една от страните бъде нападната, другата трябва да се притече на помощ.

По време на пресконференцията си във Виетнам, Путин не изключи възможността да изпрати оръжия на Северна Корея.

"Тези, които изпращат ракети за Украйна, си мислят, че не се бият с нас, но аз казах, включително и в Пхенян, че тогава си запазваме правото да доставяме оръжие в други региони на света, като се съобразяваме с нашите споразумения със Северна Корея", заяви руският президент.