Северна Корея помага на Русия в масовото убийство на украинци, според Киев, предаде Франс прес. Украйна призовава за по-строги мерки за изолиране на двете страни, след визитата на Владимир Путин в Пхенян.

"Северна Корея активно сътрудничи днес с Русия във военната област и предоставя нарочно ресурси за масовото убийство на украинци“, заяви пред Франс прес Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство.

Той обвини Пхенян, че доставя на Москва голям брой снаряди с голям калибър, които му позволяват да поддържа висока интензивност на артилерийските и ракетните атаки.

 "Това има въздействие върху развоя на войната като цяло и увеличава значително броя на цивилните жертви“, каза Подоляк, обвинявайки Северна Корея, че участва съзнателно в руската война в Украйна.

Подоляк също така изрази съжаление, че световните средства за оказване на натиск са абсолютно неспособни да постигнат желания ефект и призова за един по-строг подход, за да се постигне истинска изолация на Русия и на Северна Корея.

"Очевидно е, че рестриктивните мерки, наложени на Русия и на Северна Корея не да достатъчни“, каза той.

Тези изявления дойдоха след като по-рано днес Северна Корея и Русия подписаха споразумение за взаимна защита, за да се борят заедно срещу американската хегемония. Това стана по повод визитата на руския президент Владимир Путин в Пхенян.