Германски учени обявиха, че пушачите трябва винаги да пият червено вино - напитката съдържа феноли, които подмладяват артериите, увреждани от никотина. Изследователи от университета в Саарланд препоръчват да се пие една-две чаши вино, преди да се изпуши цигара. Това ще предпази кръвоносните съдове. Напитката, богата на феноли, стимулира производството на азотен оксид, който подмладява клетките.

По този начин този процес донякъде неутрализира ефектите на никотина, известен с това, че възпалява артериите и състарява клетките. Немските учени обаче предупреждават, че виното едва ли ще помогне на заклетите пушачи в по-далечен план. Но то ще е полезно за онези, които пушат рядко.

Техните опити доказали, че червеното вино действа като защитна преграда за артериите. При опитите били поканени 20 доброволци непушачи, които по време на тестовете изпушили три цигари. Половината от участниците пили червено вино един час преди да запалят, докато достигнат алкохолна концентрация в кръвта от 0.75 на сто. Кръвта и урината на доброволците била изследвана преди и 18 часа след експериментите. Участниците, консумирали вино, се оказали с по-малко увредени клетки под въздействието на никотина.