сн. ,,Балканец”

Вече се продават първите 1,024 преносими компютъра „Правец". Марката, станала символ на високите технологии в България по времето на социализма и позагубила блясъка си през последните 30 години, отново ще зарадва определен кръг от хора - този път само ценители. Бутиковата серия лаптопи се продава срещу 1,024 лв. (числото е символично в света на компютърните технологии, единицата за информация 1 килобайт е равна на 1024 байта) в шоурум в столичен мол, както и на сайта www.pravetz.bg.

Вдъхновител на идеята е бизнесменът Бойко Вучев, чиято мечта е да възроди интереса към известната марка BG компютри. Завършил е специалност „Компютърни системи" в Техническия университет в София и се занимава професионално с хардуер и софтуер от началото на 90-те години. В момента е управител на столична фирма за сервизно компютърно обслужване. „Сглобяваме малко над хиляда лаптопа, защото толкова части купих от Тайван през декември. Инсталирането на софтуера също става в България. Частите за персоналния компютър са изцяло чужди, тъй като у нас няма производство дори и на периферни устройства, както е било за социалистическия „Правец", каза Бойко Вучев. Той допълни, че процесорът е мощен, на „Интел", умната машина ще е с до 16 гигабайта памет и до 2 терабайта твърд диск. Лаптопите „Правец" ще се продават с операционна система ,,Windows 8.1".

Поръчките вече валят по електронната поща на мераклията да възроди името на качествените за времето си български компютри. „Решихме лаптопът да се продава след предварителна заявка. Защото за момента нямаме голяма инвестиция в този проект. Изискват се доста пари за покупката на компонентите, организирането на сглобяването, а голяма част от средствата съм извадил от джоба си. Вярвам обаче в марката „Правец" и мисля, че това е добра традиция, която не трябва да се хвърля на вятъра", категоричен е новият собственик на името. Устройствата ще бъдат персонализирани - с имената на клиента и поредния номер на компютъра от 1 до 1,024. „Бутиковата серия означава и по-специално отношение към клиента. Освен това хората, които ще си купят сега лаптоп „Правец", ще бъдат като инвеститори за нас, защото те ще помогнат проектът да се случи", обобщи Вучев. Той сподели, че се надява и бизнесът да прояви интерес към разработката му.

Освен че се занимава със сервиз на лаптопи, Бойко Вучев е спретнал в офиса си и своеобразен музей на компютрите. Тук могат да се видят първите български персонални компютри „ИМКО-1" и „ИМКО-2". Съкращението идва от Индивидуален Микро КОмпютър. Създадени са в началото на 80-те години. За монитор на „ИМКО-2" е използван модифициран телевизор „София-31". Машината използва процесор ,,Synertek 6,501" на 1 MHz и има 48 KB памет. Друг любопитен артикул в експозицията е „Правец-82". Това е първият масово произвеждан персонален компютър в страната. Правел се е в Комбината за микропроцесорна техника в гр. Правец след 1982 г. и е копие на ,,Apple II+".