От ляво на дясно: д-р Георги Лазаров (основател на църквата), отец Теодоре, на чиято земя се строи параклисът, Ставри Калинов (скулптор и художник)

От дълго време сънародниците ни в Балтимор мечтаят за български храм, който да поддържа духа и традициите ни. Тази мечта е на път да стане реалност. Строежът на българската църква "Свети Георги" в Балтимор вече приключи, а освещаването й ще се състои на 11 май.

Новопостроеният български храм е дело на д-р Георги Лазаров, който финансира изграждането му. Истински филантроп, д-р Лазаров посвещава последните десет години от живота си на различни проекти, свързани със съхраняването на българската култура, а построяването на църквата той смята за най-високото си постижение. "Българските църкви в Америка бяха стожер на българщината. Те бяха събирателно място на имигрантите" - спомня си д-р Лазаров, който е един от първите емигранти в страната.

Проектът страртира преди три години с получаването на разрешително, а самият строеж започва преди около осем месеца. "Отнема време заради уникалността на строжа и детайлите, които трябва да се направят и отвън и отвътре" - обяснява Ники Иванов, който ръководи построяването на храма. "Идеята е от много години, но все не се намираше време и подходящата почва и терен, където може да се построи тази обител" - допълва Иванов.

Храмът е с големина 10 на 8 метра, а около нея има голяма тревна площ с пътеки. "Цялата е построена във византийски стил от XIII-XIV век с редове от червени и бели тухли, а покривът е с български червени керемиди" - разказва ентусиазирано д-р Лазаров. Архитектурата на първата българска църква в Балтимор изгражда архитект Искра Георгиева.

Иконостасът на храма е дело на проф. Симеон Захариев, а иконите са зографисани от Миглена Прашкова. "Отне им около 6 месеца да ги направят и преди три седмици дойдоха в контейнер от България" - споделя д-р Лазаров. На място работи известният български художник и скулптор Ставри Калинов. "Той е фантастичен! - вълнува се д-р Лазаров. - Облепи стените с барелефи от гипс, каквито няма никъде другаде в България, може би и в света. Направи прозорци, пред които светлината влиза през ангели, както и чудесни икони, инкорпорирани между керамика и стъкло. Църкичката ще стане много кокетна."

 Със същия ентузиазъм преди откриването на храма е изпълнен и самият Ставри Калинов: "Интериорът е много интересен. Компонентен е. В България няма църква, направена по този начин. И стенописите са наистина много интересни - леко релефни и светлината ги дорисува." Калинов не просто се радва, а "възрадва" за това, че е имал възможността да вземе участие в проекта и отбелязва, че освен това "църквите в България не са така издокарани отвън".

            Цялата българската общност в района, която наброява 800 души, е развълнувана от откриването на новия български храм. Щастливи са и хората, които работят по изграждането му. "За мен беше невероятно удоволствие да построя този малък параклис на американска земя. Надявам се, че ще има още такива в бъдеще" - вълнува се строителят на храма Ники Иванов. Основателят на храма също е въодушевен, но и изморен. "На 83 години съм и често да ви кажа, малко ми идва в повече, а и църква за първи път през живота си правя" - шегува се д-р Лазаров.

            Амбициите за български постижения обаче не спират дотук. Наскоро българската общност във Вашингтон закупи имот, в който също може да се построи църква, а д-р Георги Лазаров обещава да помогне и този път. "Казах им, че ако успеят да извадят разрешение, ще направя копие на църквата от Балтимор във Вашингтон. Този път вече имам опит и смятам, че ще ми е по-лесно, но все пак две църкви през живота си малко хора са правили."

Д-р Лазаров очаква най-малко 200 гости на 11 май, когато ще е освещаването на храма, носеща името му. "В 5 часа следобед владиката ще направи една вечерна служба около половин час, а самото освещаване ще бъде около 20-30 минути - обяснява плановете си д-р Лазаров. - След това има и подготвена българска трапеза за хората, които са дошли."