Дори сред най-заклетите привърженици на „Брекзит“ в консервативната фракция на Тереза Мей мнозина вече навярно се страхуват от хаоса, който ще настъпи, ако страната им излезе от ЕС без договор. Едва ли обаче този страх ще им вдъхне куража да ударят спирачката. Защото измишльотините за някакво „робство", наложено от Европа, продължават силно да им въздействат. И трябва да сме наясно, че всички онези, които днес подклаждат антигерманската иистерия, за да омаят британците с обещания за едно уж безгранично самоопределение след евентуален некоординиран „Брекзит“, няма да се спрат и утре независимо от надвисналите трудности в снабдяването, от безкрайните опашки тирове по границата или пък от опасността в Северна Ирландия отново да загърмят бомби.

Предупреждението на Мей
Ето защо в началото на настоящата седмица, когато се очаква драматичното решение за бъдещето на Великобритания, министър-председателката Мей заговори за една нова заплаха: че „Брекзит“ може изобщо да не се състои, ако във вторник (както се очаква) долната камара на парламента отхвърли споразумението, договорено с партньорите от ЕС. Предупреждението на Тереза Мей изобщо не е безпочвено, защото едно стабилно мнозинство депутати отхвърля излизането от ЕС без договор. [caption id="attachment_39656" align="aligncenter" width="800"] Тереза Мей поведе страната към бездната. Какво има по-натам – никой не знае Сн. АП/БТА[/caption] Не е ясно обаче какво ще се случи след очакваното отхвърляне на внесеното от Мей споразумение. Едни искат нов референдум, други – отлагане на „Брекзит“. В същото време лидерът на опозицията Джереми Корбин си играе собствена игричка и подготвя фракцията си за вот на недоверие към Мей, който обаче също е обречен на неуспех. Сделката за „Брекзит“, договорена от Тереза Мей, явно ще се провали с гръм и трясък на предстоящото гласуване в Лондон. И с право! Сега, когато знаят горчивата истина, нека британците кажат дали още искат да напуснат ЕС. Проблемите пред тях са и в това, че те не виждат добра алтернатива на Мей. Лидерът на основната Лейбъристка партия Джереми Корбин е марксист, който не крие, че иска да въведе социализъм в Британия по подобие на този във Венецуела или Куба. Той се прекланя пред Фидел Кастро и е пламенен последовател на Уго Чавес. Митингите му минават винаги под червени знамена със сърпове и чукове. Великобритания никога преди не е имала подобен марксист на крачка от властта. Затова и Великобритания никога преди това не е била изправяна пред подобна дилема – хаос, сътворен от Мей, или
марксистки социализъм, обещаван от Корбин
От всичко това излиза, че дори самите противници на един хаотичен „Брекзит“ са в плен на хаоса и по никакъв начин не могат конструктивно да наложат позицията си в парламента. Ето защо приятелите на Великобритания в ЕС много ще сбъркат, ако стискат палци Мей да се провали, надявайки се, че така Обединеното кралство може да остане в ЕС. [caption id="attachment_39657" align="aligncenter" width="800"] „Брекзит“ доведе британската политическа и обществена сцена до психиатрични нива[/caption] А и Тереза Мей е права в едно: референдумът преди две години и половина недвусмислено показа волята на избирателите, макар и мнозинството да беше минимално. Този референдум осигури „чуваемост" на онези граждани, които дълго време се чувстваха пренебрегнати. Да, тогавашният истаблишмънт не се справи със задачата реалистично да обясни на хората какви ще са последиците от „Брекзит“, но днес това изобщо не дава право на парламентаристите да игнорират правилата на демократичната игра и да пренебрегнат вота отпреди две години и половина. Тъкмо обратното. Днес политиците са длъжни да намерят най-доброто решение. И то да го намерят заедно.