Мораториумът, който българският парламент наложи върху продажбата на райски газ за непълнолетни през лятото изглежда, че не е решил напълно проблемът с използването на психотропното вещество. Балоните предизвикващи смях продължават да бъдат част от парти репертоара на шумни купони и нощни партита. Психолози алармират, че през последните месеци

много деца и техните родители са потърсили помощ

след странични реакции от вдишването на райски газ. "Колкото повече се вдишва, това вещество се наслагва в мозъка и може да се получи сериозна дезориентация, загуба на ориентация, усещане за времето и пространството, може да има и последствия върху паметта", обяснява психологът Милена Жекова, която от години терапевтира хора, попаднали в капана на зависимостите към различни вредни навици, които носят временно удоволствие и негативни ефекти. "Всеки организъм е различен. Никой не знае как ще подейства. Има една сънливост, гадене, халюцинации. Притесняват се дали ще продължи или ще отшуми", допълва тя без да разкрива детайли около историите на хората, които са дошли за помощ при нея след употребата на райския газ. Времената понякога не променят нравите. В края на 18-и век, когато избухва Френската революция и се създават Съединените американски щати в Европа шумни компании се събирали и всеки демонстрирал колко добре се чувства от вдишването на райския газ. Сега смехът отново се ползва за бягство от реалността - колективно и споделяйки момента. След травматичното преживяване първата стъпка е не към тялото, а към доверието. "В никакъв случай с назидателен тон - това не го прави, онова не го прави. По-скоро предразполагаме човека да говори със себе си.  В началото те са притеснени. Не знаят какво да кажат, не знаят какво да направят. Не знаят дали няма да изнесем като информация нещата, които ни споделят", допълва Жекова. Премеждията на младежите обаче никога не се превръщат в разкази отвъд вратата.

Щастлив край за радост на тях и семействата им има.

"Дойдат ли при нас такива клиенти, те продължават, не спират. И това е достатъчен отговор на въпроса, че нещата отшумяват", завършва психологът, апелирайки за повече внимание и разум към онези моменти, които ни носят доза необуздана радост, за която по-късно плащаме немалка цена.