Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на Карлово, който пострада жестоко от наводнения след проливните валежи. Това заяви инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите. 

Предстоят още проверки

в района, съвместно с други институции, а окончателните изводи ще се направят след приключването им."Проверките, които започнах в самото начало, показаха, че няма незаконна сеч, но не мога да бъда категоричен, защото има други сечища, които ще бъдат проверени. Установени са организационни пропуски, които ще бъдат отстранени", каза Тошев.Към момента проверките не са установили изсечени пътища, които да са се превърнали в улеи, но релефът е изиграл своята естествена роля и е спомогнал за отвеждането на вода до притоците на река Стряма, допълни той."В карловско като цяло е спокоен район, без много сигнали за нарушения. Сега се е фокусирало вниманието там. Хората, които присъстват с нас на проверките, сами се убеждават, че тези райони не са компрометирани. Горските райони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, но като цяло се създават едни нелоши горски насаждения, които вършат своята функция.", изтъкна той.

Инж. Тошев коментира сателитни снимки

от района, които показват оредяване на гората през последните години."Всъщност, става въпрос за близо 1000 хектара увеличение на горската площ, но с млади насаждения, които не са с такава плътност. Има извършени във времето мероприятия, но са възстановени с млади насаждения", каза той и призова хората да подават сигнали винаги, когато имат съмнение за незаконна сеч."Апелирам да се подават сигнали, защото за нас е важно да ходим преди или по време на извършване на нарушението, а не след това, когато вече са изсечени масиви. Ние ще направим така, че максимално бързо да се задействаме в случай на сигнал, така че апелирам да се подават сигнали дори и анонимно. Нашата цел е да покажем на обществото, че държавата я има. Нямам никакви притеснения в момента да отида където и да е било да направя проверка и да покажа дори с медии какво се случва в гората.", каза той.Сигнали за незаконна сеч и бракониерство могат да се подават на телефон 112 или на платформата "Защити гората".