Диалог между протестиращите и властта все така няма. А тракторите продължават да седят на един от входовете на София, готови да се включат в нов протест под прозорците на властта във вторник.

Премиерът акад. Николай Денков заяви днес, че поканата за среща със зърнопроизводителите продължава да е в сила, но когато те са готови за диалог.

Покана отправи и министърът на земеделието, според когото и петте искания на производителите са изпълнени. Според Кирил Вътев, протестиращите и държавата трябва заедно да определят количествата и стоките, за които държавата ще иска лицензионен режим за внос.

Отговор на поканите им към този час няма. Припомняме, че до този момент протестиращите са отказали две срещи. А акад. Денко заяви, че „решението за вноса на зърно трябва да отчита икономическата ситуация“

„Имаше разнородни интереси. Например животновъдите са за отпадането, защото цената на фуража би паднал или поне не би се вдигнала, ако имаме внос на слънчоглед. Протестът в момента е или с искания, който са решени, или с искания, които не могат да се изпълнят заради сроковете“, заяви премиерът.

Според него проблемът за вноса от Украйна е решен с приетия от Киев ангажимент да го ограничи, за да не се стига до пренасищане на пазара.

„Ние имаме наши интереси - тези интереси са да пазим родните производители, но да не налагаме излишни забрани“, поясни акад. Денков.

„Забрана за внос няма да има. Има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което значи да определим стоките и количества на контролирания внос“, каза от своя страна министърът на земеделието Кирил Вътев.

Според земеделския министър украинско зърно се е използвало у нас и преди войната - от производителите на олио.

„Протестът на земеделските производители стартира искрено и неполитически. Но в тази обстановка има опитни политици, които ще се възползват. Това е почти сигурно. В момента най-добре ще ми е да си подам оставката, но аз искам да поема отговорност“, каза още в предаването „Лице в лице“ Кирил Вътев.

Земеделският министър беше категоричен още, че отпадането на забраната няма да доведе до застояване на българската продукция.