Министерски съвет прие законопроект, отнасящ се до Наказателния кодекс и по-точно регламентацията на престъпленията "обида" и "клевета". Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Министърът припомни, че по тази тема България

е била многократно осъждана от Европейския съд по правата на човека в Старсбург, който определя като стандарт това, че публичните личности и органите на власт трябва да търпят критика в по-широки размери, отколкото частните лица. Изследване на съда показва, че българското законодателство всъщност прави обратното. Той осигурява по-висока степен на защитеност и понякога възможности за злоупотреба с права на органите на власт и длъжностните лица, които се чувстват обидени и оклеветени в това число от журналистически разработки, каза Зарков. Промените в наказателния кодекс, които са предложени са тези престъпления да позволяват освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, когато обект на обида и клевета е орган на власт, както и се разглеждат размерите на глобите, така че те да не бъдат използвани за метод за налагане на определен вид цензура.

Друг законопроект, който е приет в МС

е Закон за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс по теми, свързани с процесуалните гаранции за деца, които са заподозрени или обвинени в рамките на наказателното производство, както и за минималните стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.Конституционния съд за правомощията на главния прокурор с искане за отмяна на правомощия, регламентирани в Закона за съдебната власт. Въпросът, който правителството е изпратило до Конституционния съд е: "Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива?".Министър Зарков заяви, че служебното правителство смята това за недопустимо.