Апелативна прокуратура – Варна обяви, че ще протестира пред Върховния касационен съд с искане за по-тежко наказание за 19-годишния Жечко Кюркчиев от Шумен, причинил тежка катастрофа, при която загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена беше ранена със средна телесна повреда.

Само преди дни Апелативният съд във Варна намали на условна присъдата на Кюркчиев. Според апелативните съдии той трябва да бъде наказан с 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок.

Като първа инстанция Окръжният съд в Шумен през юни даде 3,4 г. затвор при първоначален общ режим на 19-годишния Кюркчиев.

Делото се гледа по съкратената процедура

подсъдимият призна фактите и обстоятелствата за пътния инцидент и така по закон получи намаляване на присъдата. В съдебната зала тогава Кюркчиев каза единствено: "Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си", а адвокатът му Ивайло Йорданов поиска условно наказание под минимума, с отложено изтърпяване.  

Условната присъда предизвика протести в Шумен в четвърък вечерта като хора се събраха на мястото на трагедията - фаталното кръгово кръстовище, под наслова „Заедно за справедливост за Свети“. 

Тежкото пътно произшествие, при което бе доказано, че Жечко Кюркчиев е управлявал своето "Волво" с над 103 км/ч, при позволени 50 в градски условия, стана на 28 септември миналата година. Джипът блъсна "Ситроен", управляван от Светомира, като й отне предимство на кръстовището на бул. "Симеон Велики" в Шумен. Младата жена загина на място, а нейна спътничка пострада. 

В петък стана ясно, че прокурорът по делото от Апелативна прокуратура – Варна е категоричен, че именно заради високата скорост, с която е предизвикано пътното произшествие, наказанието на виновния трябва да бъде ефективно. Протестът ще бъде внесен във ВКС в законно установения срок от 15 дни.

Полицията в Шумен

търси свидетели и на друга катастрофа в Шумен,

съобщава Нова тв. Пътният инцидент е станал в четвъртък около 07.20 ч. в района кръстовището между булевардите „Мадара“ и „Ришки проход“. Сигнал за него е подаден от шофьор на лек автомобил, който съобщил, че забелязал жена в кръв малко преди читалище „Тодор Петков“. Тя е откарана в болницата в Шумен с множество наранявания. Наложило се е да й ампутират ръката. 61-годишната пострадала е  с опасност за живота. 

От МВР призовават хората, които са станали свидетели на инцидента, да се обадят на тел. 054877221. От полицията молят и за записи от видеорегистратори на автомобили, преминали в района на пътното произшествие. Все още не е подаден нито един сигнал.