Прокуратурата се отказва от досъдебно производство по случая "Даная" заради липса на данни за престъпление. Това заяви служебният здравен министър д-р Галя Кондева.

"Днес в 14:00 ч. ще се срещнем с фондация "Даная", за да чуя техните искания. Искам да чуя какво ще каже и майката на Даная, защото са направени три одитни доклада, с които се запознах внимателно. Преди 2 дни дойде информация от прокуратурата, че се отказва образуването на досъдебно производство по случая "Даная" заради липса на данни за престъпление. Със сигурност има проблеми в лечебното заведение, но, според мен, това не е по вина само на директора", отбеляза пред БНТ Конева.

Припомняме, че случаят "Даная" бе повод за редица протести и поискани оставки. От фондация „Даная“ организираха няколко шествия с искане за отстраняването на директора на „Пирогов“ до изясняване на случая около лечението на момичето.

15-годишното дете издъхна през май 2023 г. в болницата, където е прието заради инцидент, при който е ударило главата си. Даная е страдала от хематологично заболяване.


  
Майка ѝ Ани Стоянова е категорична, че дъщеря ѝ не е лекувана по медицинските стандарти, имало е забавени реакции за спасяването ѝ заради празниците и липсата на лекарски екипи, както и че не ѝ е оказана адекватна помощ.
Нещо повече, Стоянова разкрива, че през цялото време с нея са се държали арогантно и цинично, докато тя със свито сърце се надява детето ѝ да оцелее.